Linkovi

Slobodna trgovina - 2003-09-09


Sjedinjene Države podržavaju slobodnu trgovinu s obzirom da æe - kako je i predsednik Džordž Buš rekao - “svet koji slobodno trguje napredovati brže i biti bezbedniji”.

“U zemljama u razvoju, slobodna trgovina povezana sa ekonomskim reformama pomaže da se milioni ljudi izvuku iz siromaštva. Poveæanje ekonomskih sloboda i vlasništva u zemljama u razvoju, stvara navike na slobodu i poveæava pritisak za razvoj demokratije i politièke reforme. Ekonomska integracija kroz trgovinu takoðe može da podstakne politièku saradnju - unapreðivanjem mira meðu zemljama. Zajedno sa širenjem slobodne trgovine, širi se i podruèje ljudske slobode”.

Predsednik Buš je 3. ovog meseca potpisao zakonski predlog za sprovoðenje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Èileom i Singapurom. Predsednik je rekao da je sporazum o slobodnoj trgovini sa Èileom prvi koji su Sjedinjene Države ikada potpisale sa nekom južnoamerièkom državom.

“Èile je decenijama dokazivao da ima dovoljno snage za slobodnu trgovinu i zdravu politiku. Èileanska privreda postaje jedna od najaèih meðu državama u razvoju. Uspostavljanjem slobodne trgovine sa najveæom privredom na svetu, Èile æe imati priliku da napreduje još više i doprinese napretku celog regiona”.

Sporazum Sjedinjenih Država i Singapura je prvi koji su Sjedinjene Države potpisale sa nekom državom azijsko-pacifièkog regiona. Predsednik Buš je ukazao da je Singapur “veæ dvanaesti amerièki partner po obimu trgovinske razmene”.

“Ovim sporazumom æe se poveæati pristupaènost dinamiènih singapurskih tržišta za amerièke izvoznike i uslužne delatnosti i investitore. Sporazum sadrži savršenu zaštitu za trgovinu preko interneta i intelektualno vlasništvo, što æe potpomoæi rast i inovacije u našim tehnološkim sektorima. U našem sporazumu sa Singapurom postoji i stroga zaštita rada i životne sredine”.

Sporazumi sa Èileom i Singapurom su prvi koraci. U toku su pregovori i sa drugim zemljama, meðu kojima su Australija, Maroko, pet centralnoamerièkih država i države-èlanice Južnoafrièke carinske unije. Kao što je predsednik Buš rekao, “širenje slobodne trgovine odražava amerièka ubeðenja. Mi verujemo u dostojanstvo svakog ljudskog biæa.”

XS
SM
MD
LG