Linkovi

Borba protiv terorizma i dalje najvažnije pitanje - 2003-09-09


Samo dan pošto je zatražio osamdeset i sedam milijardi dolara, predsednik Buš je krenuo na put. Iz Vašingtona je otišao za Nešvil, u Tenesiju, gde æe govoriti o obrazovanju i skupljati sredstva za izbornu kampanju. Ali je jasno ukazao da mu je borba protiv terorizma i dalje najvažnije pitanje :

” Naša borba protiv terorizma se nastavlja. Neprijatelji slobode ne miruju, kao ni Sjedinjene Države“.

U izjavama razdraganoj masi pristalica na veèeri za prikupljanje sredstava, predsednik Buš je govorio o odgovornostima za kojima su suoèene Sjedinjene Države. Nije direktno pomenuo predlog o odobrenju vanrednih sredstava, veæ je u opštim crtama govorio o izazovima koji se nalaze pred ovom zemljom :

” Zemlja neæe posustati. Neæemo se umoriti. Neæemo stati sve dok se ne ukloni pretnja civilizaciji“.

U nedelju uveèe, predsednik Buš je rekao amerièkoj naciji da æe preduzeti i potrošiti sve neophodno u Iraku i Avganistanu da bi se ostvarila pobeda u borbi protiv terorizma. Najveæi deo osamdeset i sedam milijardi dolara utrošiæe se na vojne akcije, a ostatak æe se iskoristiti za obnovu te dve zemlje. ... To je skoro dvostruko veæi iznos od onog koji je bio predviðen u amerièkom Kongresu. I mada se oèekuje da æe Kongres odobriti ta sredstva, veæ postoje znaci da predstoji žuèna debata. ... Demokrate ukazuju da æe zatražiti da se položi raèun o svakom dolaru. Neki se pitaju kakav æe uticaj imati ovako veliki iznos na deficit federalnog budžeta. ... Administracija predsednika Buša je priznala da æe vanredni izdaci od osamdeset i sedam milijardi dolara poveæati deficit u novoj fiskalnoj godini koja poèinje prvog iduæeg meseca. No, visoki funkcioner administracije, koji je zatražio da mu se ne navede ime, umanjuje dugo - roèni uticaj na privredu. ... Isti funkcioner je rekao da æe se u predstojeæoj godini budžetski deficit poveæati sa èetiri stotine sedamdeset i pet milijardi na najmanje pet stotina dvadeset i pet milijardi dolara, zbog izdataka na borbu protiv terorizma. No, dodao je da se poveæanje može kontrolisati. U razgovoru sa novinarima, izneo je da neæe biti potrebno oduzimati sredstva od nekih vladinih programa, da bi se ublažio uticaj vanrednih izdataka, i da se porez neæe poveæavati.

XS
SM
MD
LG