Linkovi

Èlanice Evropske unije još uvek razmatraju opcije koje je ponudio Bušov govor - 2003-09-08


Za sada još nema zvaniènih reakcija na govor predsednika Buša od strane Evropske unije kao organizacije. Meðutim, u Brisel pristižu reakcije iz pojedinh važnih zemalja èlanica u kojima se više ili manje oprezno daje na znanje da se Bušov govor pažljivo analizira, ali i pozdravlja. Iz Brisela se javlja Ines Sabaliæ

Protivnici i pobornici amerièke vojne operacije u Iraku, Velika Britanija i Francuska, prestali su sa meðusobnim optužbama i tako otvorili put povoljnijoj fazi odnosa EU i Sjedinjenih Država, ocenjuje se danas u Briselu. To se dogodilo pošto je Francuska, do nedavno najveæi protivnik amerièke vojne operacije u Iraku, nakon nedeljnog govora predsednika Buša, dala na znanje da je spremna na nagodbu koju nudi predlog amerièke rezolucije o ulozi UN u Iraku. Ipak, èlanice Evropske unije još uvek razmatraju opcije koje je ponudio Bushov govor, a pogotovo deo koji se odnosi na slanje dodatnih trupa u Irak. Osim podrške Velike Britanije, koja se oèekivala, i britanske najave da æe poslati dva dodatna bataljona u Irak, evropski partneri Amerike reaguju povoljno, ali oprezno, pogotovo u delu koji se odnosi na upuæivanje dodatnog broja vojnika.

Današnji dan je ipak doneo znaèajan pomak u transatlantskim odnosima i odnosima unutar Evropske unije èak i u odnosu na juèe završeni sastanak evropskih ministara spoljnih poslova u italijanskom letovalištu Riva del Garda. Na tom skupu je bila primetna želja evropskih vlada da izglade odnose sa Amerikom, ali je podela bila i dalje èinjenièno stanje. Tokom vikenda, evropski šefovi diplomatija svrstali su se u dva suprostavljena tabora, koje su predvodile Britanija i Francuska. Postignut je opšti dogovor da Irak mora da bude suveren, ali kada - o tome nije bilo saglasnosti. No, signal za otvaranje prema Americi upuæen je posredno, preko Bliskog istoka, time što je Unija odluèila da i politièko krilo Hamasa proglasi teroristièkom organizacijom.

Meðutim, tek danas, nakon izjave francuske ministarke za evropske poslove Noel Le Noar, da Bušov poziv da meðunarodna zajednica reši razmirice oko Iraka i podrži amerièki predlog rezolucije za nagodbu, stvorena je prava šansa za napredak u odnosima. Bušov poziv je "neusmnjivo dobra vest i za Francusku i za Irak", rekla je ministarka Le Noar. Zvanièno, iz sedišta Unije Bušov govor se još ne komentariše, i potpunija reakcija oèekuje se sutra.

XS
SM
MD
LG