Linkovi

Džon Keri objavio  kandidaturu za predsednika SAD - 2003-09-03


Senator iz države Maseèusets, Džon Keri, zvanièno je objavio svoju kandidaturu za predsednika SAD, rekavši da æe suprotstaviti sadašnjoj politici predsednika Buša u domenu nacionalne bezbednosti, spoljne politike i ekonomije. Saradnik GA, Džim Maloun, kaže da se senator Keri smatra jednim od najsnažnijih kandiata iz redova Demokratske stranke.

Senator Keri je objavio saopštenje o svojoj kandidaturi u Èarlstonu u Južnoj Karolini, stojeæi ispred jednog nosaèa aviona povuèenog iz upotrebe i okružen mornarima ratnog broda kojim je komandovao u vreme Vijetnamskog rata. Ovaj demokrata iz države Masaèusets nada se da æe ga njegovo ratno iskustvo izdvojiti od drugih demokratskih kandidata i omoguæiti mu da postane verodostojniji kritièar politike predsednika Buša o nacionalnoj bezbednosti i spoljnopolitièkim pitanjima.

“Braniæemo našu nacionalnu bezbednost i nastojati da ostanemo najjaèa vojna sila na svetu. Ali ako budem izabran za predsednika, nikada neæu smetnuti sa uma da su èak i zemlji tako snažnoj kao Sjedinjene Države potrebni prijatelji, i na tome æu se angažovati..” Senator Keri je prošle godine podržao kongresnu rezoluciju kojom je odobreno predsedniku da koristi vojnu silu u Iraku. Medjutim, on je kritikovao administraciju zbog odluke da brzopleto udje u rat, dodajuæi da predsednik nije uspeo da oformi medjunarodnu koaliciju u borbi protiv Iraka i da nema plan kako da održi mir. Kao i drugi demokratski kandidati, senator Keri æe voditi kampanju ukazujuæi na poteškoæe u privredi, što je prema anketma javnog mnjenja slaba taèka predsednika Buša. Keri je izjavio da gubitak tri miliona radnih mesta tokom protekle tri godine predstavlja, kako se izrazio “zaprepašèujuæi neuspeh”. On je takodje rekao da æe, ukoliko bude izabran, povuæi Bušove poreske olakšice za bogate, ali da æe zadržati olakšice za srednju klasu. “Odbacujem radikalnu novu viziju o vladi koja pruža olakšice bogatima na raèun obiènih Amerikanaca.”

Funkcioneri administracije predsednika Buša kažu da na predsednika neæe uticati kritike senatora Kerija ili bilo kog drugog kandidata Demokratske stranke. Evo šta o tome kaže predsednikov predstavnik za javnost, Skot Meklilan.

“Predsednik je usredsredjen na najviše prioritete zemlje - pobedu u ratu protiv terorizma van zemlje i stvaranje novih radnih mesta u njoj.“

Mnogi èlanovi Demokratske stranke smatrajli su senatora Kerija glavnim kandidatom te stranke na predsednièkim izobirma iduæe godine. Medjutim, tokom proteklih nekoliko mesci on je pao u senku bivšeg guvernera države Vermont, Hauarda Dina, koji se oslanja na nezadovoljstvo demokrata politikom predsednika Buša i uspešno koristi Internet za mobilizaciju pristalica i prikupljanje novèanih priloga. Prema nedavnoj anketi javnog mnjenja u državi Nju Hempšajr, u kojoj se održavaju prvi preliminarni izbori, Hauard Din uživa znaèajno preimuæstvo ispred Džona Kerija, što predstavlja zaokret u odnosu na poèetak godine kada je Keri bio u vodjstvu. Kako do stranaèkih izbora ostaje još oko èetiri meseca, oèekuje se da æe se narednih nedelja trka medju demokratskim kandidatima intenzivirati, poèevši sa debatom, sutra u Nju Meksiku, na kojoj æe uèestvovati svih devet kandidata Demokratske stranke.

XS
SM
MD
LG