Linkovi

Mapa za mir - 2003-09-03


Terorizam na Bliskom Istoku se mora zaustaviti. Mora se, bezuslovno, zaustaviti nasilje i ubijanje nedužnih ljudi. Predsjednik Džordž Buš je razradio mirovni plan Mapu za mir, koji predvidja da Izrael i Palestinci žive kao susjedi, u miru. Portparol Državnog sekretarijata Filip Riker rekao je da je “nužno da se i Izraelci i Palestinci potpuno posvete tom cilju“:

"U suštini ovog problema je potreba da Palestinci uèine maksimum napora da zaustave teror i nasilje. To nema veze sa pojedincima, pojedinci nisu važni. Važna su djela i dosledno ispunjenje obaveza koje su preuzeli“

Bitno je da palestinske službe bezbjednosti uèine konkretne korake u suprotstvaljanju teroristièkim grupama poput Hamasa, koje pokušavaju da potkopaju mirovne napore. Teroristi su, kaže Filip Riker, "protiv aspiracija palestinskog naroda“:

"Mora se preduzeti akcija kako bi se iskorijenili kapaciteti tih teroristièkih organizacija da ugrožavaju mirovni proces i nastave sa kriminalnim aktivnostima i ubistvima - što samo stvara patnju nevinih, i osujeæuje nade i težnje palestinskog naroda. Naši stavovi o Hamasu, o toj teroristièkoj grupi su vrlo poznati. I naš stav je, ponavljam, da se terorizam i nasilje moraju odmah zaustaviti."

Palestinske vlasti su se obavezale na zaustavljanje nasilja. da bi to uèinile, palestinska bezbjednost mora biti unaprijedjena. A to se, po rijeèima portparola Državnog sekretarijata Filipa Rikera“, mora dogoditi što je prije moguæe.

"Jasno ukazujemo da se sve palestinske službe bezbjednosti moraju konsolidovati i biti u nadležnosti premijera Mahmuda Abasa."

Kao što je predsjednik Buš rekao “teroristi ne govore u ime palestinskog naroda... I palestinska država nikada neæe biti izgradjena na temeljima nasilja.“

XS
SM
MD
LG