Linkovi

Kongres ponovo zaseda - 2003-09-03


Zabrinutost zakonodavaca oko situacije sa Irakom sve je veæa dok broj amerièkih žrtava raste. Demokrate i Republikanci apeluju na administraciju predsednika Buša da se založi za veæu medjunarodnu ulogu u stabilizaciji i obnovi Iraka. Administracija je prošlog meseca ukazala da bi mogla biti voljna da navede Ujedinjene nacije na uèešæe, ali samo pod uslovom da koalicione snage ostanu pod kontrolom Sjedinjenih Država. To je obradovalo republikanskog senatora Arlena Spektera iz Pensilvanije koji je izjavio sledeæe u Senatu:

“Bilo mi je drago da je administracija predsednika Buša poslala signal da æe razmotriti uèešæe Ujedinjenih nacija u Iraku. Precizna formula nije navedena. Mislim da se to može postiæi, održavanjem amerièke vojne komande”.

Medjutim, senator Džon Keri iz Masaèusetsa, koji je u govoru održanom u Južnoj Karolini zvanièno najavio svoju kandidaturu za nominaciju predsednièkog kandidata demokratske stranke iduæe godine, sugerisao je da je ova akcija administracije nedovoljna i da je došla suviše kasno. On je rekao da je politika predsednika Buša povodom Iraka otudjila svet od Sjedinjenih Država:

“U inostranstvu, Džordž Buš je pružio vodjstvo, ali nas je odveo na pogrešan put, koji nije u skladu sa našom dvesta godina dugom istorijom. On je proæerdao blagonaklon stav sveta nakon 11. septembra i izgubio poštovanje i uticaj koji su nam potrebni da bi naša zemlja bila bezbedna”.

Zakonodavci takodje dovode u pitanje cenu amerièke misije u Iraku u smislu života i novca poreskih obveznika. Oni æe imati priliku da izraze svoje zabrinutosti visokim amerièkim vojnim funkcionerima tokom današnje zatvorene sednice senatskog odbora za oružane snage. Administracija æe uskoro, prema oèekivanjima, zatražiti dodatne fondove od Kongresa kako bi platila za vojnu operaciju u Iraku tokom ostatka budžetske godine koja se završava 30 ovog meseca. Sjedinjene Države troše oko milijardu dolara nedeljno na vojne aktivnosti u Iraku, ne raèunajuæi troškove za ponovnu izgradnju te zemlje. Ništa od tog novca nije ukljuèeno u 13 zakonskih predloga o izdacima o kojima treba da raspravlja Kongres. Zakonodavci se nadaju da æe, tokom predstojeæih nedelja, završiti rad na tih 13 zakonskih predloga, èime æe se obezbediti finansiranje vladinih agencija za sledeæu budžetsku godinu, koja poèinje prvog oktobra.

XS
SM
MD
LG