Linkovi

Hip Hop muzika - 2003-09-01


Najpoznatiji vid hip hop muzike svakako je rap i vjerovatno je malo onih koji nisu èuli za Public Enemy ili Run D.M.C. Prièa o poèecima hip hop kulture uopšte, datira još od pedesetih godina prošlog vijeka. Èekalo se, medjutim, više od dvije decenije da se rep pjesma pojavi na top listi 40 najslušanijih - Rappers Delight izveli su Wonder Mike, Big Bank Hank i Master Gee, okupljeni u sastavu SugarHill Gang.

Pojava Rappers Delight-a na amerièkim hit listama se u encikopedijama savremene muzike tretira kao poèetak rap evolucije - vrlo ekspresivnog muzièkog žanra koji danas, poèetkom 21. vijeka doživljava i veliki komercijalni uspjeh širom svijeta. U Sjedinjenim državama, reperi su nerijetko kritikovani zbog sadržaja njihovih pjesma - koje se èesto, da bi isprovocirale najšire socijalne slojeve - odnose na uživanje droge, nasilje ili zlostavljanje žena. Ipak, pogotovo sredinom osamdesetih godina, naglo se poveæao broj ženskih rep vokala. Jedna od najboljih izvodjaèica je svakako Misi Eliot:

O tome - koliko je HIP HOP kao kultura ili subkultura, primila karakter civilizacijskog, globalnog, multivjerskog i multrirasnog - govori i èinjenica da je jedan od najpoznatijih repera danas bijelac - rijeè je naravno o Eminemu.

Ipak -trenutno, ako je suditi po broju prodatih nosaèa zvuka prodatih, napopularniji reper u Americi je èovjek koji sebe zove Fifti Cent ili 50 centi. Ove godine prodato je više od dva miliona primjeraka njegovog albuma “Get Rich or die trying - Obogati se ili umri pokušavajuæi“.

U bivšoj Jugoslaviji Hip Hop i Rap muzika nastaju krajem 80-ih, uglavnom kao posledica Break Dancea. Prvi lokalni Rap album "Da li imaš pravo" uradio je Gru 1995. godine, a emitovanje spota najveæeg hita sa tog albuma - pjesme "Pravo u raj" - zabranila je tadašnja vlast u Srbiji, na èelu sa predsjednikom Slobodanom Miloševiæem.

XS
SM
MD
LG