Linkovi

AMERICAN SPLENDOR - 2003-08-31


"American Splendor" je film koji se bavi životom Harvija Pikara, službenika u jednoj bolnici u Klivlendu, koji noæu crta stripove i pokušava da se probije na toj, veoma živoj sceni. Vremenom, Harvi postaje, kako sam kaže ”okrugao i maljav na svim pogrešnim mestima“, a ogledalo mu postaje najbolji prijatelj zato što od njega, po sopstvenim reèima ”uvek znaš šta možeš da oèekuješ -- razoèarenje“. U svom delu, autor sebe predstavlja kao potpunog mizantropa koji s vremena na vreme konstatuje ”obièan život je zaista veoma složen“.

Glavnu ulogu u filmu "American Splendor" dobio je amerièki komièar Pol Ðamati, kome je ovo prva glavna uloga u karijeri. Pre filmske karijere, Ðamati je bio scenski komièar, a njegova prethodna uspešna ostvarenja na filmskom platnu bila su u filmovima ”Man On The Moon“ i ”Planet Of The Apes“. U filmu se pojavljuju i Kris Ambrouz kao Supermen, Džoi Krajcar kao Betman, Džoš Haèerson kao Robin i Kameron Karter kao Zelena Lampa, jedan od poznatih likova amerièkog stripa.

Film je režirao braèni par Šari Springer Berman i Robert Pulèini, koje je fasciniralo to što je celokupni opus Harvija Pikara zapravo preteèa rijaliti šoua -- danas izuzetno popularnog žanra. Izuzetan izazov, po njihovim reèima bio je uskladiti surovi realizam èinovnièkog života i izuzetno bogat i maštovit unutrašnji život autora. Upravo stoga, kroz film vidimo nekoliko Pikara: pravog -- koji je gost poznatog tok šoua Dejvida Letermana, mladog -- koga tumaèi Pol Ðamati i nacrtanog -- od strane iskusnih Ar Krumba i Daga Alena. Film obiluje preplitanjima fikcije i stvarnosti i manjim specijalnim efektima kojima se Harvi Pikar prikazuje kao zapravo fina osoba.

Sam Pikar navikao je na tretman zvezde, buduæi da je njegov život veæ postavljan na pozorišne scene. "Svidja mi se kada se ljudi identifikuju sa mojim životom, jer ja pišem o obiènim strvarima. Želim da veruju da je svaèiji život raskošni roman. Svi imamo drame u životu i svi možemo da budemo heroji. Sa druge strane, svi imamo mnogo komiènih trenutaka u životu,“ kaže Pikar.

"American Splendor" je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu nagradjen nagradom FIPRESCI i to za originalni pristup fikciji i realnosti, kombinovanje dva medija, filma i stripa, u inovativnom duhu, a na Sandens festivalu dobio je nagradu žirija.

Film je sniman u Klivlendu, državi Ohajo, sa veoma skromnim bidžetom. U bioskopsku distribuciju u Evropi kreæe u oktobru ove godine.

XS
SM
MD
LG