Linkovi

Pauel o bombaškom napadu u Bagdadu - 2003-08-25


19. avgusta, teroristi u Bagdadu usmerili svoje nasilje na Ujedinjene nacije. Osoblje svetske organizacije i iraèki gradjani koje su ubili bombaši samoubice bili su u Iraku da bi radili na rekonstrukciji, obezbedili medicinsku negu i pomogli u distribuciji hrane. Teroristi su pokazali da strahuju od napretka i da ne vole slobodu. Oni su neprijatelji iraèkog naroda. Svojom taktikom i ciljevima, te ubice su još jednom sebe razotkrile kao neprijatelje civilizovanog sveta. Medjutim, kao što je državni sekretar Kolin Pauel rekao, teroristi neæe uspeti:

”Ujedinjene nacije su i dalje predane svojim ciljevima. Koalicija je i dalje predana, što je svakako sluèaj i sa Sjedinjenim Državama koje su takodje predane ideji da ostanu u Iraku i omoguæe za svakog gradjanina Iraka ispunjenje obeæanja pruženog toj zemlji eliminacijom režima Sadama Huseina.“

Svaki znak progresa u Iraku uveæava oèajanje terorista i ostataka brutalnog režima Sadama Huseina. Sjedinjene Države, njihovi prijatelji i saradnici, kao i Ujedinjene nacije ostaæe na svom kursu. Sekretar Pauel je istakao da podrška slobodnom Iraku raste:

”Sada je uz nas trideset zemalja koje su poslale dvadeset dve hiljade vojnika, koji æe biti u sastavu koalicionih snaga. Morate imati kompetentnu kontrolu nad velikom vojnom organizacijom. To je ono što postiže koalicija pod amerièkim vodjstvom. Još pet zemalja bi trebalo da donesu konaène odluke o slanju trupa. Mi vodimo razgovore sa još èetrnaest zemalja. To je blizu èetrdeset pet ili pedeset zemalja, što zapravo znaèi medjunarodno prisustvo.

Sve zemlje su suoèene sa izazovom i izborom. Pokušajem da šire haos i strah, teroristi stavljaju na probu našu rešenost“, rekao je predsednik Džordž Buš. ”Nastaviæemo da vodimo ovaj rat protiv terorizma dok ubice ne budu izvedene pred lice pravde. I pobediæemo“.

XS
SM
MD
LG