Linkovi

Jani Krisomanis - 2003-08-15


Janijeva muzika sjedinjuje zvuke indijskih melodija, afrièkih ritmova i azijskih harmonija. U njegovim instrumentalima mogu se èuti paragvajsko drndalo, mali indijanski bubanj zvani tabla, jermenski bubanj zvani duduk, ili pak neki duvaèki instrument australijskih domorodaca. Od 1980. kada je izdao prvi album “Optimistik“, do danas, prodato je 20 miliona Janijevih albuma. Roðen novembra 1954. kao Jani Krisomanis, u malom grèkom mestu Kalamata, u najranijoj dobi poèeo je da pokazuje muzièki talenat. Meðutim, tada muzika nije bila njegova jedina ljubav. Kao tinejdžer postaje šampion u plivanju, a sa osamnaest godina odluèuje da se iseli u Sjedinjene Države i studira psihologiju na univerzitetu u Minesoti. Pri kraju studija, vraæa se muzici. Njegova duboka fasciniranost ljudskim umom poèinje da jenjava i Jani spoznaje da želi da se bavi samo muzikom.

Albumom ”Optimistik” Jani je stekao odreðeni krug obožavalaca, ali prvo, meðunarodno priznanje stièe 1994. u svoju rodnoj Grèkoj, posle koncerta na Akropolju.

Janijeva odluka da održi koncert u dve hiljade godina starom amfiteatru na Akropolju, bila je kockarski potez. Koncert je finansirao sopstvenim novcem u nadi da æe njegov muzièki talenat biti primeæen i da æe mu se otvoriti novi putevi u svetu muzièke indistrije. Kocknje se isplatilo. Snimak koncerta na Akropolju prodat je u sedam miliona kopija, a video snimak sa tog koncerta se ubraja u najbolje prodavane muzièke video snimke.

Posle uspeha u Grèkoj, Jani održava koncerte u indijskom Tadž Mahalu i kineskom Zabranjenom gradu, nakon kojih 1997. u prodaju izlaze video snimak i muzièki album pod nazivom “Tribjut“.

Prošlog februara, u prodaji se pojavila Janijeva autobiografija. Ta knjiga, koja je vrlo brzo izbila na 14. mesto liste bestselera Njujork tajmsa, govori o njegovom usponu i ulasku u svet meðunarodno priznatih muzièara, romantiènoj vezi za popularnom glumicom TV serije Dinastija, Lindom Evans i snovima nadarenog deèaka Janija Krisomalisa, koji kao mladiæ dolazi u Ameriku da ostvari svoj san.

XS
SM
MD
LG