Linkovi

Hari Holkeri specijalni izaslanik UN za Kosovo - 2003-08-11


”Namera mi je da se angažujem na Kosovu što je pre moguæe. Želim da razgovaram sa svim kljuènim elementima. Amerikanci imaju veoma važnu ulogu tako da smo imali veoma konstruktivne razgovore sa državnim sekretarom i njegovim osobljem. Veoma sam zadovoljan svojom posetom Vašingtonu, ako i razgovorima koje sam vodio u Njujorku sa funkcionerima Ujedinjenih nacija. Od na za jesen najavljenih pregovora izmedju Srba i kosovskih Albanaca, Hari Holkeri oèekuje progres“.

Da li æete preduzeti odredjene mere povodom sve intenzivnijeg nasilja na Kosovu?

“Nasilje vodi daljem nasilju. Niko nikada nije ispalio poslednji metak. Uvek postoji neko ko uzvrati taj metak. Jedini put ka miru i pomirenju su pregovori“.

Na pitanje da li æe se založiti za potpunu primenu rezolucije Ujedinjenih nacija 1244 o Kosovu, specijalni izaslanik UN ukazuje da je rezolucija osnova za sve dalje aranžamane i predstavlja glavnu smernicu za njegov rad.

Da li æete u tim kontaktima omoguæiti Srbima i kosovskim Albancima da sami dodju do aranžmana i rešenja?

“Isuviše je rano komentarisati o takvim pitanjima pošto još nisam ni posetio Kosovo. Najpre moram da prikupim sve podatke. Možda æe doæi vreme kada æu moæi da odgovorim na sva vaša pitanja. Medjutim, mislim da moje mišljenje nije toliko važno koliko je važno mišljenje anagažovanih strana, lokalnih ljudi. To je od stvarnog znaèaja“.

Na kraju, kakva je vaša vizija buduænosti Kosova?

“Kosovo je deo èoveèanstva; moramo da nauèimo kako da živimo zajedno i u miru jedni sa drugima. To je moja poruka“.

XS
SM
MD
LG