Linkovi

Nasilje u Basri - 2003-08-10


Reporteri sa lica mesta javljaju da je najmanje jedan Iraèanin ranjen dok su britanske trupe rasterivale okupljene gnevne žitelje Basre, koji su prethodno kamenicama ranili nekoliko britanskih vojnika. Britanski komandanti, u nadi da æe izbeæi ponavljanje juèerašnjih nereda, danas su poveæali broj vojnika u Basri. Kao u mnogim drugim delovima Iraka, život u Basri je teško poremeæen zbog velike nestašice struje i goriva tokom najveæih letnjih žega, kada temperatura na jugu Iraka može da se popne na 50 celzijusovih stepeni. Mnogi žitelji drugog po velièini iraèkog grada postali su nestrpljivi što osnovne usluge nisu popravljene èetiri meseca nakon što su snage koalicije svrgle režim Sadama Huseina. Glavni portparol koalicije, Èarls Hitli ukazao je pred novinarima u Bagdadu da je problem u Basri posledica krijumèarenja naftom i sabotaže na energetskim pogonima. Hitli je obeæao da æe koalicione snage rešiti taj problem:

“Upravo popravljamo sistem da bi se taj ciklus prekinuo i preduzimamo korake za obezbeðivanje potrebnih dugoroènih investicija kako bi žitelji Basre i ostalog Iraka imali osnovne usluge, koje su im neophodne i zaslužuju da imaju i bile uskraæene u prethodnom režimu”.

Gerilski napadi protiv koalicionih snaga nastavljeni su i u drugim delovima Iraka. Najmanje èetiri amerièka vojnika je ranjeno u odvojenim napadima u Bagdadu i Kirkuku na severu Iraka. Sjedinjene Države proglasile su obustavu glavnih borbi pre više od tri meseca, od kada je na amerièke trupe izvršeno na desetine manjih, smrtonosnih napada. Uprkos tim napadima, amerièki predsednik Džordž Buš je izjavio da su Sjedinjene Države predane svom dugoroènom cilju uspostavljanja mira, stabilnosti i demokratije u Iraku.

XS
SM
MD
LG