Linkovi

Kontroverze o tarifama u nastojanju zaštite industrije èelika - 2003-08-06


Na skupu struènjaka za spoljnu trgovinu održanom juèe u Vašingtonu, razgovaralo se o kontroverznim dodatnim tarifama koje je administracija predsednika Buša uvela u nastojanju da zaštiti amerièku industriju èelika, a koje je Svetska trgovinska organizacija proglasila nezakonitim. Izveštava novinar Glasa Amerike, Beri Vud.

Rièard Kaninghem, struènjak za spoljnotrgovinsko pravo, smatra da su zaštitne tarife uvedene prošle godine doprinele potrebnoj reorganizaciji amerièke industrije èelika. Došlo je do oko desetak sluèajeva konsolidacije kompanija u ovoj grani industrije, dok su neke velike firme zatvorene. Kaninghem istièe da su kompanije za proizvodnju èelika, koje su preživele, sada u potpunosti konkurentne i da im neæe biti potrebna specijalna carinska zaštita. Odluka Svetske trgovinske organizacije da su amerièke zaštitne tarife nezakonite mogla bi da dovede do toga da druge zemlje uvedu kaznene tarife na amerièke proizvode. Pošto amerièke tarife i inaèe treba da budu na snazi samo do poèetka 2005. godine, Kaninghem, smatra da dugotrajan proces odluèivanja o žalbama na odluke STO dovodi u pitanje efikasnost te institucije.

Problem je u tome što su amerièke zaštitne mere privremenog karaktera. Ako vam je potrebno da èekate 18 meseci da bi se proces u okviru STO okonèao pre nego što možete da reagujete sopstvenim kaznenim merama - efekta neæe biti, pošto æe zaštitne mere do tada veæ prestati da važe.

Èlanice Evropske Unije najteže su pogodjene amerièkim zaštitnim tarifama. Ipak, Miè Hekt, predstavnik korporacije I-S-G, nada se da æe zaštitne mere ostati na snazi do predvidjenog roka.

Uveli smo te mere, za koje je predsednik rekao da æe biti na snazi do poèetka 2005. godine, kako bismo sproveli potrebnu reorganizaciju u našoj industriji. Nadamo se da ih neæemo ukinuti pre roka pošto još uvek ne znamo kakvi æe biti efekti do kraja ove godine.

Svetska industrija èelika trenutno ima prevelike kapacitete. Preterana proizvodnja dovela je do toga da mnoge kompanije prodaju svoje proizvode po veoma niskim cenama. SAD su ujedno najveæi uvoznik èelika i administracija predsednika Buša je obrazložila uvodjenje zaštitnih tarifa potrebom da se amerièkoj industriji èelika da vremena da se prilagodi svetskim trendovima.

XS
SM
MD
LG