Linkovi

Biopsija bez vadjenja krvi - 2003-08-06


Svaki dan - nožem ili iglom - lekari obavljaju biopsije kako bi uklonili male uzorke tkiva pacijenta i posmatrali ih pod mikroskopima i videli da li su zahvaæeni bolešæu. Sada, nedavna studija Amerièke akademije za nauku opisuje ne-hirušku, lasersku tehniku kako bi videla pojedine æelije poput biopsije, ali za svega par minuta. Za tu tehniku su potrebni laser i mikroskop. Istraživaèi sa univerziteta Kornel i Harvard, eksperimentalno primenjuju ovu tehniku na životinjama - posmatrajuæi sve od funkcija mozga do raka. Lekar i inženjer sa Kornela Vat Beb, jedan jer od pronalazaèa ovog metoda, koji omoguæava nauènicima da vide gotovo milimertar duboko u tkivo. Kako ovaj novi laserski proces funkcioniše? Neki molekuli u našem telu svetle kad ih posmatrate pod izvesnim vrstima svetla. Normalno, visoka energija, koja je potrebna da se ovi molekuli rasvetle mogla bi da nanese štetu tkivu. Medjutim niži svetlosni spektar, poput infracrvenog, manje je štetan i veoma je dobar za posmatranje tkiva. Stoga istraživaèi koriste lasere koji emituju infracrveno svetlo u veoma kratkim impulsima - 80 miliona u sekundi. Oni fokusiraju zrak kroz mikroskop na malu površinu tkiva - manje od jednog stotog dela ljudske vlasi. Istraživaè sa Kornela, Voren Zipfel kaže:

”Možemo formirati imidže veoma visoke rezolucije. To bi moglo biti analogno recimo posmatranju stote strane u knjizi bez njenog otvaranja”.

Struènjak za optièke tehnike Džon Vajt, koji nije uèestvovao u ovoj studiji, uzbudjen je zbog toga što ove raznobojne slike simultano ukazuju na razlièite osobine tkiva, što je rezultat za koji je normano potrebno više dana u hiruškim biopsijama.

”Oni jednostavno koriste optièka svojstva samog tkiva i èitaju informacije iz njih“.

Voren Zipfel i njegovi saradnici rade na poboljšanju tehnike. Oni vezuju laser za tanka, fleksibilna staklena vlakna koja prenose svetlost. Ubacivanjem tih optièkih vlakana u telo, oni se nadaju da æe moæi da vide dublje od jednog milimetra kako bi ta procedura postala korisna alternativa za biopsije.

XS
SM
MD
LG