Linkovi

Iran nuklearno naoružanje - 2003-08-05


Eksperti Meðunarodne agencije za atomsku energiju su završili dvodnevne razgovore u Iranu èiji cilj je bio postizanje sporazuma o nenajavljenim inspekcijama iranskih nuklearnih postrojenja. Iz bliskoistoènog dopisništva Glasa Amerike u Kairu izveštava Greg La Mot:

Troèlani tim pravnika iz Meðunarodne agencije za atomsku energiju pokušava da nagovori iransku vladu da pristane na nenajavljene inspekcije nuklearnih objekata u toj zemlji. Teheran tvrdi da je njegov nuklearni program iskljuèivo namenjen proizvodnji elektriène energije, dok Vašington optužuje Iran da ima tajni program za proizvodnju nuklearnog oružja. U svom juèerašnjem izdanju list “Los Anðeles Tajms” je doneo izveštaj u kome se tvrdi da Iran pokušava da proizvede nukleranu bombu. Pojedini iranski zvaniènici su nedavno nagovestili da bi Teheran verovatno prihvatio strožije meðunarodne inspekcije, dok konzervativne voðe u zemlji tvrde da to dovodi u pitanje suverenitet Irana i predlažu povlaèenje Teherana iz sporazuma o neširenju nuklearnog oružja koji omoguæava takve inspekcije. Politikolog na Kairskom univerzitetu i struènjak za Iran, Pakinam el Šakavri, kaže da su nedavni dogaðaji u regionu, ukljuèujuæi amerièku okupaciju Iraka, podstakli iranski nacionalizam, koji - kako ona kaže - ometa napore da se Teheran privoli na oštrije inspekcije:

“Nije pravo vreme za pristajanje na dodatne inspekcije nuklearnog programa. U neko drugo vreme, koje ne bi bilo krizno za region, Iran bi možda mogao da se ubedi da prihvati inspekcije koje predstavljaju ogranièavanje suvereniteta zemlje. Smatram da je u pitanju nacionalni ponos”.

Meðunarodna agencija za atomsku energiju je u junu mesecu kritivkovala Iran da prikriva mnoge svoje nuklearne aktivnosti, i to æe pitanje razmotriti na svom sastanku u septembru.

XS
SM
MD
LG