Linkovi

Potraga za Sadamom Huseinom - 2003-08-04


Oba senatora su èlanovi Senatskog odbora za obaveštajna pitanja, što im daje pravo da vide najnovije poverljive informacije iz Iraka. Senator Bej je ukazao u intervjuu te-ve mreži Si-en-en da se omèa oko vrata Sadama Huseina , po svemu sudeæi, sužava.

“Poèelo je ubistvom dva Sadamova sina. Sve više ljudi pruža informacije. Uhvatili smo neke istaknute Sadamove tajne agente. Smatram da nije reæ o tome da li èemo da uhvatimo Sadama, nego kada æemo da ga uhvatimo.“

Republikanski senator Trent Lot je istakao u istoj emisiji Si-en-ena da su dve Sadamove æerke napustile Irak , dok su koalicione trupe uhvatile istaknute Sadamove bezbednosne saradnike.

“Smatram da je davanje azila Sadamovim æerkama u Jordanu još jedan nagoveštaj da su koalicione trupe za petama Sadamu. Razni èlanovi amerièke vlade nagovestili su prošle nedelje da su sve bliže njeogovom hvatanju. “

Senator Lot je istakao da Sadam Husein nema stvarnu moæ, dok je senator Bej zakljuèio da je Sadam Husein sve nevažniji u dnevnim dogadjajima u Iraku. S tim se slaže i bivši vršilac duznosti amerièkog ambasadora u Bagdadu Džozef Vilson. Vilson je predoèio u intervjuu Si-en-enu da je zarobljavanje Sadama Huseina važan ciklj, ali je dodao da æe ubistvo Sadamovih sinoka Kasaja i Udaja na kraju uicati više na iraèki narod.

“Mislim da je pronalaženje Kusaja i Udaja probolo kolac kroz ideju da æe se Huseinova dinastija ponovo pojaviti.“

Vilson je nedavno bio u žiži medija kada se otkrilo da je bio poslat u Niger da istraži tvrdnje da je Sadamova vlada pokušala da od te zemlje kupi uranijum-glavnu komponentu nuklearnog oružja. Vilson je ukazao da te tvrdnje ne mogu da se dokažu, što je uèinio pre nego što je predsednik Buš izneo u svojoj poruci o stanju unije širu tvrdnju da je Irak pokušao da kupi uranijum u Africi. Vilson i dalje veruje da je bilo potrebno da se Sadam Husein razoruža i da æe dokazi o oružju masovnog uništenja jednog dana biti pronaðeni. No, Vilson nije siguran da bi èak takvi dokazi biti dovoljni da se opravda rat.

“Mislim da æemo pronaæi hemijsko oružje. Mislim da æemo pronaæi biološke supstance koje su mogle biti upotrebljene za proizvodnju biološkog oružja. Mislim takoðe da æemo otkriti da je Sadamova vlada bila zainteresovana za nuklearno oružje. Pitanje je, meðutim, da li je sve to predstavljalo neposrednu opasnost za našu nacionalnu bezbednost.“

Predsednik Buš je nedavno izrazio uverenje da æe biti pronaðeno dovoljno dokaza da se uæutkaju kritièari vojne operacije u Iraku.

XS
SM
MD
LG