Linkovi

Nova amerièka pomoæ Avganistanu - 2003-07-29


Bušova administracija kaže da priprema paket pomoæi Avganistanu vredan milijardu dolara, usmeren na projekte infrastrukture, koji bi uposlili veliki broj nezaposlenih. Ovaj paket delimièno predstavlja odgovor na kritike da su Sjedinjene Države izgubile interes za obnavljanje Avganistana i preusmerile pažnju na Irak. Iz Državnog sekretarijata izveštava dopisnik Glasa Amerike, Dejvid Golast.

Ovdašnji funkcioneri nisu još spremni da objave pojedinosti ove avganistanske inicijative. Ali oni kažu da je u suštini taèan izveštaj, objavljen proteklog vikenda u Vašington postu, o reprogramiranju amerièke vojne pomoæi i pomoæi stranim zemljama, koju je Kongres veæ odobrio. Inicijativa je pokrenuta u jeku kritika da obnova Avganistana posustaje i da obièni Avganistanci ne vide mnogo od obeæane ili veæ isporuèene amerièke i druge medjunarodne pomoæi njihovoj zemlji. U razgovoru sa novinarima, predstavnik Državnog sekretarijata Rièard Bauèer rekao je da su Sjedinjene Države preuzele dugoroènu obavezu prema stabilnosti i rekonstrukciji Avganistana i da æe nastaviti da ispunjavaju te ciljeve, kako je rekao, ”bez obzira na naše odgovornosti drugde u svetu.“ Bauèer je takodje rekao da æe nova sredstva biti usredsredjena na projekte koji mogu biti dovršeni u roku od godinu dana, kako bi se poveæali zaposlenost i ekonomski rast u Avganistanu:

”Nameravamo da sve prednosti obnove prenesemo avganistanskom narodu. Ubrzavajuæi ta nastojanja uèiniæemo ih opipljivim u narednih deset meseci. Da bismo ubrzali rekonstrukciju, naroèit naglasak staviæemo na one projekte koji æe unaprediti život Avganistanaca.“

List Vašington post kaže da æe svež novac namenjen Avganistanu biti utrošen za izgradnju puteva, škola i drugih objekata infrastrukture, kao i za izgradnju avganistanske nacionalne armije i policije, i za projekte obrazovanja i zapošljavanja žena. Prema tom izveštaju, program æe biti podešen na maksimalan efekat pre održavanja prvih opštih izbora u toj zemlji, planiranih za oktobar 2004. Funkcioneri u Vašingtonu kažu da je Avganistan veæ dobio oko 700 miliona dolara pomoæi za obnovu, otkada je 2002. godine u Tokiju održana medjunarodna konferencija zemalja donatora, na kojoj je obeæano više od èetiri milijarde dolara. Ali avganistanski predsednik Hamid Karzai se žali da je dostavljen samo mali deo obeæane sume, uglavnom za humanitarne programe koji ne èine mnogo za rešavanje problema ogromne nezaposlenosti u zemlji. Predstavnik Rièard Bauèer je rekao da æe Sjedinjene Države nastaviti da vrše pritisak na zemlje darodavce da poštuju obeæanja kao i da su u toku pregovori sa Svetskom bankom da se u septembru, u Dubaiju, održi nova konferencija zemalja donatora.

XS
SM
MD
LG