Linkovi

Ubijeni sinovi Sadama Huseina - 2003-07-22


Komandant koalicionih snaga u Iraku, general-pukovnik Rikardo Sanèez potvrdio je na konferenciji za štampu u Bagdadu da su Kusaj i Udaj Husein ubijeni u napadu na jednu kuæu u Mosulu, izvršenom zahvaljujuæi dobijenim obaveštajnim informacijama. General Sanèez je rekao da su tokom šestoèasovnog okršaja osobe zabarikadirane u zgradi pružale žestok otpor:

“Èetiri osobe su ubijene tokom te operacije i izvuèene su iz zgrade, tako da potvrðujemo da su meðu poginulima Udaj i Kusaj”.

Prema reèima generala Sanèeza, više izvora je identifikovalo dvojicu Sadamovih sinova, koji su zauzimali drugo i treæo mesto na amerièkoj listi najtraženijih begunaca - èlanova svrgnutog iraèkog režima. Amerièki general je takoðe rekao da æe sutra u Bagdadu biti objavljeni dodatni detalji, nagoveštavajuæi da bi mogle biti predstavljene fotografije i fizièki dokazi pogibije Udaja i Kusaja. General Sanèez je ujedno izrazio uverenje da æe smrt Sadamovih sinova pokazati iraèkom narodu da je koalicija rešena da se svrgnuti režim nikada više ne vrati na vlast.

U Vašingtonu, administrator za Irak, Pol Bremer, izjavio je na kraju sastanka sa èlanovima amerièkog Senata da je ovo “veliki dan za iraèki narod” i pripadnike amerièkih oružanih snaga. Kusaj Husein je bio na èelu specijalne iraèke službe bezbednosti i bio predviðen za Sadamovog naslednika. Udaj je organizovao Sadamovu miliciju Fedajin i nareðivao muèenja i ubistva velikog broja Iraèana.

Racija u Mosulu usledila je -- prema navodima -- pošto je jedan iraèki izvor dostavio amerièkim zvaniènicima informacije gde se nalaze Sadamovi sinovi. General Sanèez je rekao da æe biti isplaæena nagrada od po 15 miliona dolara koju je koalicija ponudila za informacije za hvatanje ili ubistvo Sadamovih sinova.

XS
SM
MD
LG