Linkovi

Buš i Bler održali zajednièku konferenciju za štampu - 2003-07-18


Dvojica državnika sastala su se u teškom trenutku, kada opozicija u obe zemlje postavlja pitanja o pouzdanosti argumenata za rat, kao i o visokim troškovima posleratnih operacija. Predsednik Buš je rekao da je doneo ispravnu odluku kada je naredio akciju protiv režima Sadama Huseina. Stojeæi rame uz rame sa britanskim premijerom Tonijem Blerom, Buš je rekao dopisnicima u Beloj kuæi da ne žali ni zbog èega:

”S obzirom na Sadamovu istoriju nasilja i agresije, bilo bi nesmotreno imati poverenja u njegov razum ili sposobnost uzdržavanja. Doklegod budem na ovom položaju neæu rizikovati živote amerièkih gradjana polaganjem poverenja u dobru volju opasnih neprijatelja,“ rekao je predsednik Buš.

Premijer Bler se nadovezao na to, rekavši da je, posle 11. septembra 2001., u svetu nastala nova realnost i da se pojavila nova vrsta opasnosti:

”...kada predvodite zemlje, kao što to èinimo nas dvojica, i kada uoèite istovremenu potencijalnu opasnost od terorizma i oružja za masovna uništavanja, ne verujem da bi bilo koji odgovorni lider mogao da ignoriše dokaze koje mi vidimo,“ rekao je Toni Bler.

Britanski premijer je dodao da stoji uz dokaze koje je pribavila britanska obaveštajna služba u vezi sa pokušajem Iraka da kupi uranijum u Africi. Deo te dokumentacije odbaèen je od strane Medjunarodne agencije za atomsku energiju kao neistinit. Medjutim, optužbe protiv Iraka o pokušaju nabavke uranijuma ipak su ukljuèene u govor predsednika Buša o stanju unije, održan u januaru. Njegovi protiovnici ga sada optužuju da je to uèinio kako bi poboljšao argumentaciju za ulazak u rat. Na novinarsko pitanje da li preuzima odgovornost za ukljuèivanje te kontroverzne reèenice u svoj govor, predsednik Buš je zamenio tezu i odgovorio da preuzima odgovornost za slanje amerièkih trupa u akciju:

”Preuzimam odgovornost za donošenje teške odluke o sastavljanju koalicije radi uklanjanja Sadama Huseina, jer su obaveštajni podaci - i naši i britanski - jasno i ubedljivo pokazivali da Sadam Husein predstavlja opasnost,“ rekao je Buš.

Amerièki predsednik je ponovio kako još veruje da je iraèki režim posedovao biološko i hemijsko naoružanje i da je priželjkivao i nuklearno naoružanje. Ni jedno od te tri vrste naoružanja nije pronadjeno od okonèanja borbenih operacija u Iraku, ali Džordž Buš je rekao da sumnjièavci moraju da shvate da æe biti potrebno vreme da se dobiju odgovori na ta pitanja.

XS
SM
MD
LG