Linkovi

Bler  u Vašingtonu - 2003-07-16


Britanski premijer danas stiže u Vašington, prvo odredište jednonedeljnog putovanja na kojem æe pored Sjedinjenih Država posetiti nekoliko zemalja Istoène Azije. Iz Londona izveštava dopisnik Glasa Amerike, Tom Rivers: Boravak u Vašingtonu mogao je da bude trijumfalna poseta najbližeg amerièkog saveznika u ratu sa Irakom. Meðutim, sada izgleda da bi Blerova poseta glavnom gradu Amerike mogla da bude najteži deo njegovog puta. Britanski premijer æe oèigledno biti suoèen sa pitanjima o britanskim i amerièkim tvrdnjama da je Irak pokušavao da nabavi nuklearni materijal u Africi. Taj je podatak poslužio kao argument za pridobijanje podrške vojnoj akciji protiv Sadama Huseina. Iako je, u meðuvremenu, informacija diskreditovana Bler je juèe u parlamentu rekao da smatra da bi i dalje mogla da se pokaže verodostojnom.

“Poznato je da je Irak tokom 1980-tih nabavio 270 tona uranijum od Nigera, zato nije nemoguæe da se, u najmanju ruku, Nigeru ponovo obratio. Zbog toga i dalje stojim iza tvrdnje iznete u septembarskom dosijeu”.

Britanskog premijera æe verovatno toplije primiti u Kongresu gde danas treba danas da održi govor pre oba doma što je èast koja se, inaèe, retko uprilièi stranim liderima. Bler posle Vašingtona odlazi u istoènu Aziju na, kako se navodi, kljuène ekonomske i politièke razgovore. U Japanu, najveæem stranom ulagaèu u Britaniji, glavna tema razgovora premijera Blera i tamošnjih llidera biæe trgovinski odnosi dve zemlje. Blera put dalje vodi u Južnu Koreju i Kinu, a poslednje odredište njegovog puta biæe Hongkong sa kojim Britanija ima dugogodišnje tradicionalne veze.

XS
SM
MD
LG