Linkovi

Umetnost u Americi - 2003-07-16


Izložba u Vitnijevom muzeju amerièke umetnosti, pod nazivom ”Amerièki efekti,“ prikazuje dela medjunarodnih umetnika nastala od poèetka prošlog veka do danas. Kustos Leri Rinder kaže da se u izboru oslanjao na umetnièki kvalitet, a ne na gledište umetnika.

”Ovo je pre svega umetnièka izložba. Teme izloženih eksponata variraju od ekonomskih i kulturnih, preko politièkih i psiholoških do vojnih.“

Na izložbije predstavljeno oko pedeset umetnika i filmskih radnika iz 30 zemalja širom sveta, a obuhvata široki spektar medija - od crteža, slika, fotografija i interneta do video umetnosti. Izloženo je nekoliko umetnièkih radova koji su nastali nakon teroristièkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. Kustos Leri Rajnder kaže da je najveæi deo izloženih radova inspirisan svetskom ulogom Sjedinjenih Država kao jedine super sile:

”Amerika je postala figura globalne imaginacije, gotovo arhetip, u mislima ljudi širom sveta, koji simbolizuje moæ, autoritet, povoljne prilike i gradjanske slobode. To je uloga koju ona igra u psihološkom smislu. Èak i umetnici koji nikada nisu bili u Sjedinjenim Državama, gotovo su prisvojili imidž Sjedinjenih Država. Oni uzimaju sebi slobodu da manipuilišu Amerikom kao sredstvom za izražavanje liènih psiholoških motiva.“ Jedno od umetnièkih dela na ovoj izložbi, koje služi kao psihoanalitièki instrument, zove se ”Mašina za snove.“ Njegov autor, Sergej Bugajev, živi u Sankt Peterburgu u Rusiji. Delo se sastoji od vekovima starih ruskih kovèega za èuvanje odeæe, poredjanih duž jednog zida, iz kojih proviruju amerièke zastave. U prednjem planu je krevet, napravljen od titanijuma, sa tepisima na kojima su likovi predsednika Džona Ficdžeralda Kenedija i borca za ljudska prava Martina Lutera Kinga, mladjeg. O svom delu umetnik Sergej Bugajev kaže:

”Dok osoba polako pada u san, kvalitet imidža polako bledi i zastave postaju sastavni deo ornamenata na kovèezima. Time sam hteo da kažem da Amerika više nije zemlja. Ona je mentalno stanje, sa brojnim znaèenjima slobode i demokratije. Veliki broj stvari je kombinovan u ovim ornamentima.“ Izložba sadrži i radove koji se bave politièkim, socijalnim i kulturnim pitanjima vezanim za Sjedinjene Države. Crteži Olua Oguibea prikazuju zamišljenog britanskog putnika iz 19. veka, koji se uputio u Sjedinjene Države. Oguibe je napustio svoju rodnu Nigeriju 1989. i otišao u Englesku, da bi se osam godina kasnije preselio u Njujork. Umetnik je objasnio da je želeo da pokaže kako pojedinci vide sve druge kulture i kako prenose te informacije sopstvenim zajednicama. Neki od radova na ovoj izložbi su kritièni prema Sjedinjenim Državama, ali posetioci kažu da ta raznolikost doprinosi njenoj vrednosti.

XS
SM
MD
LG