Linkovi

Buš i Anan razgovarali o Liberiji - 2003-07-15


Amerièki predsednik je obavio dugaèak razgovor o Liberiji sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Kofijem Ananom, koji vrši pritisak na Belu kuæu da uputi trupe u afrièku zemlju. Na kraju razgovora, predsednik Buš je izjavio da neæe doneti odluku pre nego što primi informacije od amerièke vojne misije koja vrši procenu situacije na licu mesta. No, takoðe je nagovestio, da æe najverovatnije odobriti odreðeni vid amerièke vojne misije koja æe koordinisati akcije sa zemljama-èlanicama Zapadno-afrièke ekonomske zajednice.

“Želimo da pomognemo Zapadno-afrièkoj ekonomskoj zajednici. Možda æe biti potrebno da uputimo trupe, ali ne znamo koliki broj. No, dok ne dobijem sve informacije teško mi je da kažem više od toga.”

Predsednik Buš je takoðe ponovio da se ništa neæe preduzimati dokkle god Èarls Tejlor ne napusti zemlju. No, Kofi Anan je predoèio detaljan plan rasporeðivanja mirovnih snaga i to prvo iz država Zapadno-afrièke ekonomske zajednice:

“ Pošto Èarls Tejlor napusti Liberiju te bi snage - kako se nadamo - bile pojaèane amerièkim trupama. U poslednjoj fazi bi bili formirani “plavi šlemovi” UN-a, slièno onim u Sijera Leoneu. Èim se situacija smiri, amerièke snage bi mogle da odu”.

Sastanak predsednika Buša i generalnog sekretara Anana bio je prvi od decembra i žustrog sporenja u Savetu bezbednosti oko Iraka. Sjedinjene Države i UN sada traže prostor za saradnju. Predsednik Buš i generalni sekretar Kofi Anan su tokom prošle nedelje odvojeno posetili Afriku. Anan je bio u Mozambiku, dok je predsednik Buš obišao Južnoafrièku Republiku, Senegal, Ugandu, Bocvanu i Nigeriju zemlju koja igra kljuènu ulogu u traganju za mirom u Liberiji.

XS
SM
MD
LG