Linkovi

Buduænost Avganistana - 2003-07-12


Nov avganistanski ustav bi trebalo da prodje kroz razmatranje i bude usvojen ove jeseni, a opšti izbori su planirani za jun 2004. Biæe to važni koraci u stvaranju demokratske vlade. Ali, izgradnja demokratije posle 25 godina graðnskog rata neæe biti lak poduhvat.

Vlada predsednika Hamida Karzaija suoèena je sa upornim izazovima u nastojanju da uspostavi svoju vlast širom zemlje. Ostaci Al Kaidinih terorista koji su koristili Avganistan kao glavno pribežište i dalje postoje. Reèima predsednika Buša -- ”Goniæemo ih neumorno.“

”Amerikanci i saveznièke snage nastavlja da se bore protiv terorista i da uspostavljaju red u Avganistanu. Pošto smo uklonili talibane s vlasti, preživeli pripadnici Al Kaide su pobegli iz veæeg dela zemlje. Medjutim, mnogi teroristi us potražili utoèište duž avganistano-pakistanske granice gde se neki još uvek kriju. Ti ostaci Al Kaide i talibana napadaju saveznièke baze raketama, vrše napade iz zasede i otvaraju vatru na graniène punktove. U bliskoj saradnji sa avganistanom i pakistankom vladom Amerika je angažovana u operacijama da se ti teroristi pronadju i unište”.

NATO æe iduæeg meseca preuzeti kontrolu nad medjuanrodnim snagama bezbenosti u Kabulu što pokazuje postojanu, dugoroènu predanost alijanse stabilnosti i bezbednosti Avganistana.

Uz pomoæ Francuske i drugih zemalja, SAD omoguæavaju obuku i snabdevaju opremom novu nacionalnu vojsku Avganistana. Deseti bataljon vojske, koja æe brojati 70 vojnika, poèeo je obuku prošlog meseca. ”Avganistan je još uvek suoèen sa mnogim izazovima,“ rekao je predsednik Buš, ”ali ta zemlja ostvaruje napredak i njen narod je daleko odmakao od noæne more koju je trpeo pod talibanima.“

XS
SM
MD
LG