Linkovi

Demokrate zahtevaju internacionalizuju mirovnih snaga u Iraku - 2003-07-10


Demokrate u amerièkom Kongresu apeluju na predsednika Džordža Buša da preduzme brze korake da se internacionalizuju mirovne snage u Iraku i upozoravaju da bi Sjedinjene Države mogle da se zaglibe u siguaciju sliènu ratu u Vijetnamu. Izveštaè Glasa Amerike sa Kapitol hila, Den Robinson, navodi pojedinosti.

Demokratski kongresmen Eliot Engel je naglasio da Sjedinjene Države ne smeju da beže od problema u Iraku, ali je ukazao da je potrebno da predsednik Buš uskoro angažuje u toj zemlji NATO i druge savezike.

“Verujem, kao što je bio sluèaj sa Kosovom, da je došlo vreme da ta operacija postane oparacija NATO-a.“

Kongresmen Engel je predièio da Sjedinjene Države rizikuju da se zaglibe u gerilskom ratu sliènom ratu u Vijetnamu. Demokratski senator Džon Keri, jedan od demokratskih kandidata za predsednika, nadovezao se na tu temu na odvojenoj konferenciji za novinare.

“Nauèio sam odavno u Vijetnamu šta se dogodi kada ponos spreèi poštenu odluku. Nosili smo na našim pleæima taj rat previše godina zbog našeg ponosa. “

Senator Keri porièe da politika igra ulogu u pitanju Iraka i istièe da ne žali što je glasao u oktobru prošle godine da se predsedniku Bušu odobri upotreba vojne sile. Senator Keri, medjutim, smatra da je Sjedinjenim Državama sada potrebna pomoæ saveznika i da bi predsednik Buš trebalo da snosi odgovornost za neefikasno planiranje.

XS
SM
MD
LG