Linkovi

Iran i nuklearno naoružanje - 2003-07-09


Tokom proteklih nedelja više hiljada Iranaca su, mirnim protsetima, zatražili slobodu i demokratiju, a skrenuli su i pažnju sveta na destruktivnu politiku iranskog radikalnog, verskog, režima. Jedan vid takve destruktivne politike predstavljaju i nastojanja Teherana da doðe u posed nuklearnog oružja.

Nema sumnje da Iran radi na programu nuklearnog naoružanja. Meðunarodna komisija za atomsku energiju nedavno je obavila izveštaj u kome oštro kritikuje Iran zbog toga što nije prijavio da preraðuje, koristi i skladišti nuklearne materijale. Kako je ukazala savetnica za nacionalnu bezbednost, Kondoliza Rajs, taj izveštaj pokazuje da je Iran koristio svoj “nou-hau” (znanje) kako bi zapoèeo program nuklearnog naoružanja. To izvodi Iran na jako opasan put. “Ono što je Meðunarodna komisija za atomsku energiju nedavno otkrila, u najmanju ruku je uznemirujuæe” rekla je gospoða Rajs. “Meðunarodna zajednica sada treba da zatraži odgovore od Irana, treba da od Irana zahteva (moguænost) punih i kompletnih inspekcija.”

Kako je rekla savetnica za nacionalnu bezbednost, Kondoliza Rajs, jasno je kakvu bi opasnost predstavljao Iran koji raspolaže nuklearnim oružjem. Radikalni islamski verski režim veæ je jedan od najaktivnijih državnih sponzora teroristièkih organizacija. Meðu organizacijama koje dobijaju iransku podršku su Hamas, Hezbola i Palestisnki islamski džihad – sve organizacije koje su odluène da spreèe postizanje mira izmeðu Izraela i Palestinaca i koje žele uspostavu ekstremistièkih islamskih država.

Terosriste oduševljava moguænost masovnog ubista i zato nastoje da doðu u posed oružja za masovno uništenje. Ideja da Iran – zemlja koja ima bliske veze sa teroristima – raspolaže nuklearnim oružjem je veoma uznemirujæa. Kako je rekla savetnica za nacionalnu bezbednost, Kondoliza Rajs: “Kada Iran želi da doðe u posed oružja za masovno uništenje, posebno nuklearnog oružja, meðunarodna zajednica mora da preduzme odluènu akciju i da jasno stavi do znanja da je to neprihvativo.”

XS
SM
MD
LG