Linkovi

Toni Bler na udaru kritike zbog rata u Iraku - 2003-07-08


Britanski premijer Toni Bler, našao se na udaru veoma oštrih pitanja uticajnog odbora u Parlamentu u vezi sa njegovom odlukom da krene u rat protiv Iraka. Iz Londona izveštava dopisnik Glasa Amerike, Tom Rivers. Premijer Bler je izjavio da èvrsto stoji iza svoje odluke da pošalje britanske snage u rat sa Irakom, i negirao svaku moguænost da je njegova Vlada obmanula èlanove Parlamenta ili javnost. Èlanovi odbora za vezu britanskog Parlamenta, uticajnog tela sastavljenog od vodeæih politièara, postavili su britanskom premijeru mnogo pitanja, a medju njima i da li sa ovom vremenskom odstupnicom smatra da je ulaskom u rat uèinio pravu stvar:

”Sasvim sam siguran da smo uèinili pravu stvar time što smo uklonili Sadama Huseina zato što on nije bio samo pretnja za region i za svet, veæ i neko bez koga je svetu mnogo bolje. Takodje smatram da britanska vojska i britanski narod mogu da budu veoma ponosni na ulogu koju su odigrali“.

Medjutim, glavni razlog koji je britanski lider navodio za invaziju na Irak bilo je navodno oružje za masovno uništenje, koje nije pronadjeno. Kako Bler smatra, ovo pitanje može da bude rešeno u nastavkiu razgovora sa vodeæim iraèkim nauènicima.

”Apsolutno nemam sumnje da æemo naæi dokaze o programima proizvodnje oružja za masovno uništenje, uopšte ne sumnjam”.

Medjutim, nedoumice i dalje ostaju kao što ostaje i pitanje vezano za dva vladina dosijea izdata pre rata. Neki kritièari smatraju da je previše znaèaja dato dosijeu u kome stoje navodi jednog obaveštajnog izvora da je Irak bio u stanju da u roku od 45 minuta izvrši napad oružjem za masovno uništenje. Ovo gledište naglašeno je u izveštaju britanskog Odbora za inostrane poslove. Drugo pitanje glasi zašto je birtanska Vlada dozvolila da veliki deo drugog dosija zapravo bude preuzet iz doktorske teze jednog studenta koja se može pronaæi na Internetu. Skepticizam raste i u britanskoj javnosti, a zbog svega ovoga, u pitanje je dospeo i integritet premijera Blera. Novo istraživanje koje je sproveo londonski Tajms pokazuje da 45 procenata ispitanih Britanaca smatra da je vojna akcija u Iraku bila pogrešna, dok je takav stav u aprilu iskazalo 24 procenta Britanaca.

XS
SM
MD
LG