Linkovi

Godišnji izveštaj UN-a o kvalitetu života u svetu - 2003-07-08


Prema podacima Ujedinjenih nacija, iznetim u godišnjem izveštaju o rastu kvaliteta života u svetu, veliki broj zemalja u razvoju je u gorem položaju danas nego pre deset godina. O najnovijem izveštaju Svetske organizacije izveštava dopisnica Glasa Amerike u Ženevi, Dejl Gavlak:

U ovogodišnjem izveštaju o društvenom razvoju u 175 zemalja u svetu, podaci su prikazani po segmentim - ukljuèujuæi obrazovanje, obuzdavanje side i smanjenje siromaštva. U izveštaju se upozorava da bez obzira na znatno smanjenje nepismesnosti i smrtnosti dece u nerazvijenom delu sveta, 54 zemlje su danas siromašnije nego pre deset godina. Autor izveštaja, Sakiko Fakuda-Par kaže da su to veæinom zemlje podsaharske Afrike i Komonvelta nezavisnih država:

“Neki od razloga zbog kojih se to dešava su narušena privreda i sida. Bocvana je, na primer, 1990. bila na istom nivou kao Kosta Rika, ali od onda naglo propada. U Bocvani je delimièno zbog ejdsa, takoðe znatno smanjen životni vek stanovništva.”

No, Fakuda-Par istièe da sida nije ni izdaleka jedini problem siromašnih zemalja. Drugi faktori, poput sve manjeg broja ðaka u školama i poveæane smrtnosti dece, jednako utièu na razvojni pad neke zemlje. Dobra vlada i demokratija važni su za razvoj zemlje, ali važni su i drugi faktori - kaže Fakuda-Parova:

“Da bi se ostvario rast, potrebna su pozamašna ulaganja u obrazovanje i zdravstvo. Potrebna su i velika ulaganja u infrakstrukturu i poljoprivrednu tehnologiju radi poveæanja produktivnosti. To su, u stvari, budžetske intervencije za ostvarivanje osnovnih preduslova za razvoj tržišne ekonomije”.

Pored poziva za pružanje veæe pomoæi zemljama u razvoju, u novom izeštaju Ujedinjenih nacija se takoðe istièe da i industrijski razvijene i siromašne zemlje imaju obavezu da pokažu šta preduzimaju za smanjenje siromaštva. Prema podacima, izveštaja Ujedinjenih nacija, na prvom mestu po društvenom razvoju je Norveška, a odmah iza nje su Island i Švedska. Najslabije ocenjene zemlje su Burkina Faso, Niger i Siera Leone.

XS
SM
MD
LG