Linkovi

U SAD sveèano proslavljen Dan nezavisnosti - 2003-07-05


Jedna od najuzbudljivijih sveèanosti održana je u Filadelfiji, gde su pre 227 godina vodeæe liènosti amerièke revolucije usvojile Deklaraciju o nezavisnosti. U tom dokumentu, èiji je autor Tomas Džeferson, stoji da su ”svi ljudi stvoreni jednaki“ i da ”svi imaju pravo na život, slobodu i traganje za sreæom.“ U èast praznika, u Filadelfiji je, uz najveæe poèasti i prisustvo istaknutih liènosti, otvoren nov Muzej amerièkog ustava. Medju zvanicama je bila i èlanica Vrhovnog suda Sjedinjenih Država, Sandra Dej O’Konor, kojoj je uruèena Medalja slobode u znak priznanja za sve što je uèinila za oèuvanje principa zapisanih u dokumentu kojim su osnovane Sjedinjene Države. Sudija O’Konor je rekla okupljenima da svi - od obiènigh gradjana do predsednika - imaju obavezu da poštuju i sprovode ustavna naèela:

”Samo oni gradjani koji znaju sadržaj i znaèenje naših ustavnih garancija slobode, u stanju su da u potpunosti cene te ideje,“ rekla je Sandra dej O’Konor.

Predsednik Buš je deo prazniènog dana proveo u vazduhoplovnoj bazi Rajt-Paterson, kraj Dejtona, u Ohaju, poznatoj i po tome što je u njoj potpisan sporazum kojim je okonèan rat u Bosni i Hercegovini. Predsednik Buš je odao priznanje amerièkim vojnicima stacioniranim u Iraku i drugde i pozvao Amerikance da se podsete dokle je zemlja stigla od svog poèetka - nejakog saveza 13 britanskih kolonija:

”Zemlja sastavljena od 13 država, sa manje od 4 miliona stanovnika, rasla je i napredovala. Danas, svi oni koji žive pod tiranijom, i svi koji èeznu za slobodom, usmeravaju svoje nade ka Sjedinjenim Amerièkim Državama,“ rekao je predsednik Buš.

Amerièki vojnici u Iraku takodje su proslavili Dan nezavisnosti, uprkos svakodnevnim napadima pristalica Sadama Huseina. Holivudska zvezda Arnold Švarceneger bio je jedan od glavnih gostiju na proslavi u štabu amerièke kopnene vojske, u Bagdadu:

”Moram da vam, pre svega, èestitam na tome što ste rekli zbogom Sadamu Huseinu,“ rekao je Švarceneger.

Kod kuæe, u Americi, milioni gradjana obeležili su Dan nezavisnosti uz tradicionalni roštilj, vatromet i koncerte patriotske muzike. Mere bezbednosti su na mnogim mestima bile posebno stroge, ali strah od potencijalnog teroristièkog napada po svemu sudeæi bio je znatno manji nego pre godinu dana.

XS
SM
MD
LG