Linkovi

Etnièke radio i televizijske emisije  u Njujorku - 2003-06-30


Ako ste jedan od 500 hiljada slušalaca koji prati program grèke radio stanice Kosmos, poznato Vam je ime pevaèice Kristi Stasinopulo. Ona je zvezda na pomolu na svetskim muzièkim listama. Meðutim, izvoðaèi poput Kristi uživaju popularnost prave rok-zvezde samo na lokalnim stanicama kao što je Kosmos. Janis Simonides vodi Kosmos veæ 16 godina On kaže da je èarolija etnièke radio stanice u tome što daje prostora etnièkom talentu i povezuje ljude sa bivšom domovinom.

“Naši programi na stranom jeziku, ovde u Njujorku, predstavljaju poslednju vezu sa domovinom. Mi nastojimo da podstaknemo i podižemo ljudima duh. Ako ste imigrant od nedavno, taj glas, zvuk, muzika i kultura su vam važni. Etnièki radio za starije osobe znaèi održavanje veze sa bivšom domovinom.”

Etnièke radio i televizijske stanice se smatraju za nešto više od obiènih prenosilaca vesti, obaveštenja i muzike - one su kulturne i politièke žile kucavice za ljude iz najudaljenijih krajeva sveta. Elena Maruleti je do nedavno radila kao producent i voditeljka na jednoj amerièkoj televizijskoj stanici. Ona sada sastavlja i vodi sopstveni kiparski radio program, Aktina.

“Etnièki radio je jedini medij koji pruža moguænost lokalnim etnièkim zajednicama da govore o svojoj jedinstvenoj kulturi i baštini”.

Ne-profitne radio stanice poput Aktine, pate od oskudnog budžeta, i èesto se oslanjaju na njujorški javni radio WNYE -- koji takoðe oskudeva u sredstvima -- da na njegovim talasima emituje svoje programe. Nezavisna istraživaèka firma Arbitron procenjuje da WNEY ima 14 miliona slušalaca. No, Njujorèani koji više vole televiziju takoðe imaju veliki izbor:

” Na primer, Amerièko-azijska televizija nudi programe iz Kine, Tajvana, Filipina i èak iz udaljenog Pakistana. Slièno tome, postoje radio programi iz podruèja Kariba, odnosno Trinidada i Tobaga, u èijoj baštini je popularna kalipso muzika”.

I recimo na kraju, da æe uz postojani trud, malo novca i sreæe etnièki radio i televizijski programi ostati još dugi niz godina deo kosmopolitske scene Njujorka.

XS
SM
MD
LG