Linkovi

Pentagon - Irak - 2003-06-28


Dok su napadi na amerièke i britanske vojnike u porastu, funkcioneri pentagona tvrde da koalicione snage postižu znatan napredak u obezbedjenju iraèkih gradjana. Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je ukazao da je preko trideset od najtraženijih pedeset pet liènosti režima Sadama Huseina pohvatano dok su drugi ubijeni. Ranije ove nedelje, amerièki i britanski mediji su izazvali pravu senzaciju kada su naveli reèi neimenovanih amerièkih odbrambenih funkcionera da su Sadam Husein i njegova dva sina možda poginuli u napadu komandosa na jedan konvoj blizu granice Iraka sa Sirijom. Ekipa komandosa, poznata pod nazivom Udarna grupa 20, traga za bivšim vodeæim iraèkim funkcionerima veæ mesecima. Nekoliko dana posle napada komandosa na konvoj blizu iraèko-sirijske granice, sekretar za odbranu Ramsfeld je ukazao da lièno nema razloga da veruje da su Sadam Husein i njegova dva sina ubijeni u tom napadu. Amerièki vojnici su izloženi gotovo svakodnevnim napadima u centralnom i zapadnom Iraku, gde žive veæinom Suniti i gde se nalazilo glavno uporište svrgnutog režima Sadama Huseina. Pentagon smatra da se nasilje poveæalo, izmedju ostalog, zbog toga što koalicioni vojnici nastavljasju operaciju “Pustinjska škorpija“ sa ciljem da se iskorene naoružani Iraèani koji su još uvek lojalni Sadamu Huseinu. Koalicione trupe su uhapsile stotine Iraèana i podvrgle ih saslušanjima. No, èlanovi amerièkog Kongresa, medju njima i pristalice rata protiv Iraka, izražavaju zabrinutost zbog smrtonosnih napada na koalicione trupe. Èlanovi senatskog odbora za oružane snage razgovarali su nedavno u Pentagonu sa sekretarom za odbranu Ramsfeldom o razvoju dogadjaja u Iraku. Predsednik tog senatskog odbora Džon Vorner naglasio je pred novinarima u Pentagonu da su “svi Amerikanci duboko zabrinuti“ zbog porasta gubitaka koalicionih trupa.

“Izrazili smo našu iskrenu zabrinutost sekretaru za odbranu i komandantima svih rodova vojske zbog gubitaka koje amerièki vojnici i dalje trpe u Iraku i Avganistanu. “

General Majers je naveo da ima sto èetrdeset hiljada amerièki vojnika u Iraku. Èlanovi senatskog odbora za oružane snage tvrde da je vreme da vlada predsednika Buša izvesti amerièki narod koliko æe amerièkih vojnika biti potrebno i koliko æe vremena morati da ostanu u Iraku. Pentagon trenutno procenjuje koliko bi vojnika trebalo da ostane u toj zemlji da bi osigurali bezbednost i obnovu.

XS
SM
MD
LG