Linkovi

Veèeras u Njujorku 56. NBA draft - 2003-06-25


Veèeras u njujorškom Medison Skver Gardenu biæe održan 56. draft NBA lige, na kojem æe medju prvih 20 igraèa, u prvom krugu biti izabrani èak trojica igraèa iz Srbije i Crne Gore. Poznaovaoci prilika u Nacionalnoj košarkaškoj ligi, ubijedjeni su da iznenadjenja na ovogodišnjem draftu neæe biti kada je u pitanju izbor prve trojice .

Što se tièe drugog pika – gotovo je izvjesno da æe Ditroit pistonsi izabrati osamnaestogodišnjeg Darka Milièiæa, koji je jutros otvorio berzu na Vol Stritu u Njujorku. Struènjaci Milièiæu predvidjaju Ol Star status, poredeæi ga sa špancem Po Gasolom i najboljim igraèem lige u protekle dvije godine - Timom Dankanom. Klivled Kavalirs æe na draftu birati prvi i njihov izbor je Le Bron Džejms, srednjoškolac koji je i prije debitantske sezone veæ postaoprva zvijzda kluba. Medjutim, postavlja se pitanje ko bi, uz Džejmsa i novog trenera Pola Sajlsa, mogao da popravi skor najlošije ekipe u protekloj sezoni.

Denver Nagets æe birati treæi – i njihov izbor æe biti najbolji igraè šampiona koledž lige – deventnaestogošnji Karmelo Entoni. Izbor ostalih timova još je u domenu spekulacije i biæe interesantno vidjeti koga æe, kao èetvrtog pika, izabrati Toronto Reptorsi. Menadžeri jedinog kanadskog kluba u ligi su u svojim redovima željeli mladog ruskog centra Pavela Podkolzina, ali se on povukao sa drafta. Toronto bi prema procjenama upuæenih mogao da izabere visoko krilo Džordža Tek Univerziteta, Krisa Boša, koga bi kasnije trejdovali za nekog iskusnijeg igraèa. Majami æe, prema procjenama, najvjerovatnije izabrati krilnog centra iz Španije Maseja Lampea, dok bi Los Andjeles Klipersi mogli da uzmu Dvejna Vejda, centra ekipe sa Market univerziteta, koji bi prema procjenama u klubu predstavljao dobar tandem sa Markom Jariæem. Biæe zanimljivo vidjeti i koga æe birati Èikago Buls – njihov izbor je najvjerovatnije krilo francuskog Po Orteza Mikeal Pietrus, koga bi razmijenili sa Memfisom. Medjutim, povreda i moguæi kraj karijere talentovanog Džeja Vilijamsa – mogli bi da natjeraju menadžere Bulsa da u prvom krugu izaberu najboljeg plejmejkera u ponudi - Ti Džej Forda sa univerziteta Teksas. Što se tièe dvojice bivših igraèa podgorièke Buduænosti - Aleksandra Pavloviæa i Žarka Èabarkape, ovdašnji struènjaci predvidjaju da bi oni mogli da budu izabrani sa pozicija 17 i 18. Doduše, spekuliše se da bi Boston Seltiks koji ove godine traže košgetera, kao šesnaestog pika mogli da izaberu Pavloviæa. Ipak veæe su moguænosti da Boston izabere Do-Markusa Benksa, koji važi za odliènog odbrambenog igraèa – a da šutera kasnije potraže medju slobodnom agentima.

Pavloviæa bi u tom sluèaju najvjerovatnije sa pozicije 18 birali Nju Orlians Hornets, kojima je potreban dobar šuter, neko ko bi eventualno mogao da zamjeni Pi Džej Brauna i ko može da da veæi doprinos uèinku sa klupe. Žarko Èabarkapa je definitivno vidjen u dresu Finiks Sansa. Nakon što je nedavno na treningu zadovoljio menadžere kluba, Èabarkapa se vratio u Crnu Goru. Iako ga najavljuju kao definitivan izbor ove godine, zbog velikih troškova naredne godine - Sansi ne bi imali ništa protiv da Èabarkapa, ukoliko bude htio, ostane u Evropi još godinu.

XS
SM
MD
LG