Linkovi

Pravda za masakrirane Iraèane - 2003-06-23


Sada kad je Irak osloboðen, svet saznaje sve više o užasima Sadamovog dikatatorskog režima. Masovne grobnice koje sadrže hiljade tela otkrivaju se širom zemlje. Prema nalazima grupe za zaštitu ljudskih prava “Human Rights Watch“, najmanje dvesta devedest hiljada ljudi je nestalo tokom vladavine Sadama Huseina. Oni su, kako se pretpostavlja, pobijeni po naredjenju režima. Kako je rekao direktor privremene koalicione vlasti u Iraku ambasador Pol Bremer, izuzetna brutalnost Sadama Huseina opravdava njegovo svrgavanje sa vlasti:

”Nema sumnje da je ovo bio režim koji je zaslužio da bude smenjen i drago mi je da smo to uèinili. Masovne grobnice su na dramatièan naèin pokazale dramatièno koliko je taj režim bio istinski loš.“

Oko sto kilometara južno od Bagdada nalazi se masovna grobnica Mahavil koja sadrži èak 14 hiljada tela. Amerièki marinci pomažu iraèkim humanitarnim radnicima da ih iskopaju. Kapetan Dejvid Romli je izjavio za Glas Amerike da je Mahavil sada poprište kriviène istrage:

”Fotografišemo, pravimo video snimke, intervjuišemo ljude, kako bismo otkrili okolnosti pod kojim su žrtve pogubljene, sa namerom da pružimo informacije iraèkom narodu i pravosudnom sistemu“.

Meðu ožalošæenim Iraèanima u Mahavilu je i Nahada Džabar Abed Muain. Ona je izjavila za Glas Amerike da je došla da pronaðe svoju braæu, koja su nestala pre dvanaest godina:

”Šta mogu reæi? Odveli su mi dva brata, mada ništa loše nisu uèinili. Jednostavno, otišli su da nam donesu vodu sa potoka i nikada se nisu vratili.“

Tokom vladavine terora Sadama Huseina veliki broj Iraèana se nikada nije vratio. Zato æe Amerikancima predvoðene koalicione snage saraðivati sa iraèkim narodom kako bi obezbedile da oni koji su poèinili ta užasna zverstva budu pronaðeni i izvedeni pred lice pravde.

XS
SM
MD
LG