Linkovi

Ubistvo visokog funkcionera Hamasa nova pretnja mirovnom procesu - 2003-06-22


Ubistvo, od strane Izraela, jednog od najviših funkcionera Hamasa, za kojeg se inaèe navodi da je stajao iza niza napada na Izraelce, je najnovija pretnja mirovnom procesu na Bliskom istoku. Dopisnica Glasa Amerike, Pola Volfson, javlja da ipak i dalje postoji traèak nade. Lideri Hamasa su obeæali da ovo ubistvo neæe proæi nekažnjeno. Medjutim, jedan od vodeæih èlanova politièkog krila Hamasa u Gazi je i dalje voljan da uèestvuje u mirovnim razgovorima sa palestinskim premijerom Mahmudom Aabasom. U intervjuu na amerièkoj televiziji, Ismail Abu Šanab je izjavio da su uslovi na kojima Hamas insistira u cilju prekida vatre, dobro poznati i da se nisu izmenili. Ova grupa, koju su SAD, oznaèile kao teroristièku, želi da Izrael prestane sa takozvanim selektivnim ubistvima i da se povuèe iz Pojasa Gaze.

”Tu ponudu smo izneli više puta pre ovog sluèaja. Prema tome, moguænost za prekid vatre i dalje postoji“.

Govoreæi u emisiji tv mmreže ABC, ovaj funkciner Hamasa je osudio ubistvo Abdulaha Kavasmea, kojeg su juèe usmrtili izraelski vojnici u Hebronu, na Zapadnoj obali. U istom programu, jordanski kralj Abdulah, je rekao da nasilje na obe strane predstavlja problem za one koji teže miru. Na pitanje da li je palestinski premijer, Mahmud Abas, u stanju da suzbije aktivnost grupa poput Hamasa, jordanski kralj je rekao:

”Premijer Abas, ima veoma ogranièenu sposobnost da deluje u oblasti bezbednosnih mera, tako da bismo morali da osiguramo da na njega ne bude vršen suviše veliki pritisak“.

Jordanski kralj je dalje razjasnio svoju primedbu rekavši da premijer Abas mora da položi raèune, ali da oni koji žele mir moraju da ponude svoju podršku dok on gradi bezbednosnu strukturu koja bi mogla da se suoèi sa terorizmom. On je dodao da je poboljšanje životnih uslova na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze takodje od kljuènog znaèaja.

”U ovom trenutku ljudi nemaju èemu da se nadaju, prema tome, bojni pokliè Hamasa je vrlo ubedljiv“.

Kralj Abdulah je rekao da i dalje ostaje optimista da æe novi mirovni plan koji su podnele SAD, Rusija, EU i UN na kraju doneti rezultate, ali je pri tom upozorio da bi ekstremizam na obe strane mogao da poremeti takozvanu mapu za mir putem ubistava i teroristièkih napada.

XS
SM
MD
LG