Linkovi

Državni sekretar Pauel na Bliskom istoku - 2003-06-20


U najotvorenijoj izjavi do sada, gospodin Pauel je izdvojio palestinsku militantnu grupu Hamas i osudio je zbog umešanosti u teroristièke aktivnosti : ”Neprijatelj mira je bio Hamas, posebno tokom protekle dve nedelje. Sve dok su predani terorizmu, nasilju i želji da unište državu Izrael, mislim da je to problem sa kojim se moramo pozabaviti u celosti”.

Gospodin Pauel je rekao da je to bila poruka koju nosi medjunarodnoj zajednici kako bi pokazao militantima da neæe uspeti. Visoki funkcioner Hamasa Abdel Aziz Rantisi, odgovorio je gnevno na Pauelove komentare nazvavši ga lažovom ccija izjava pokazuje da je on žrtva Cionista. Sa svoje strane izraelski premijer Ariel Šaron je rekao da neæe biti mira sve dok se teroristièke aktivnosti nastavljaju.

”Sve dok se terorizam nastavlja, sve dok se nasilje nastavlja, dok se užasno podstrekivanje tog nasilja nastavlja neæe biti napretka. Neæe biti mira uz teroristièke aktivnosti“.

U medjuvremenu, stigle su vesti da je jedan izraelski doseljenik ubijen dok su trojica ranjena kad je naoružani napadaè otvorio vatru na njihov automobil dok su se vozili kraj grada Ramale na Zapadnoj obali. Sekretar Pauel je rekao da ova pucnjava samo ilustruje urgnetnost održavanja mirovnog procesa na pravom putu, kako bi se - po njegovim reèima - kapitalizovalo brzo i odluèno u ovom momentu koji nam je istorija pružila. Gospodin Paule je rekao da je izvesni napredak zabeležen i naveo rušenje nekih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali kako je predvidjeno ”mapom ka miru“. Trideset ljudi je ranjeno i više od deset uhapšeno. Palestinski premijer Mahmud Abas je rekao da pozdravlja amerièku umešanost u mirovna nastojanja dodavši da Izrael takodje mora da odradi svoj deo. Obrativši se novinarima preko prevodioca, gospodin Abas je rekao da Izrael mora da se transformiše... od neprijatelja u partnera i apelovao na Šaronovu vladu da preduzme specifiène akcije.

”Izrael bi trebalo da pusti na slobodu palestinske zatvorenike, ukine ogranièenje kretanja gradjana i okonèa svoje provokativne akte, okonèa izgradnju naselja i ukine opsadu oko kompleksa predsednika Arafata“.

Gospodin Abas je pokušavao da uvedi Hamas i druge militantne grupe da suspenduju napade na Izrael. On je rekao da više voli da pregovara sa militantima nego da koristi silu iz strahovanja da bi to moglo da izazove gradjanski rat.

XS
SM
MD
LG