Linkovi

U Beogradu predstavnici vlada Srbije i Crne Gore i Evropske komisije dodatno razmatraju akcioni plan - 2003-06-17


Uoèi sjutrašnjeg sastanka u Beogradu, crnogorski ministar finansija Miroslav Ivaniševiæ kao posebno važno istièe rješenje koje se odnosi na carinske tarife za strateške pojoprivredne proizvode. Ivaniševiæ je rekao da je to rješenje u interesu obje države èlanice:

'Poznato je da je državna zajednica SCG specifièna tvorevina i kada su u pitanju carinske tarife, od 8.600 carinskih tarifa, za 56 strateških poljoprivrednih proizvoda ponuðeno je specifièno, ali meðusobno usaglašeno rješenje, odnosno medel i da je to rješenje koje je u interesu i Srbije i Crne Gore'.

Ivaniševiæ dodaje da se 93 odsto carinskih pozicija mogu primjeniti odmah, oko 6,5 odsto uz dinamièku primjenu za 18 odnosno 24 mjeseca i 0,5odsto, odnosno 56 proizvoda po principu kvota:

'Ako je Evropskoj komsiji primaran interes i Crne Gore i Srbije, odnosno perspektiva državne zajednice, a ja vjerujem da jeste, onda mislim da æe prihvatiti rješenja ponuðena u Akcionom planu. Srbija ima dva miliona zemljoradnika koje država Srbija mora da zaštiti, Crna Gora ima 650 stanovnika, odnosno konzumenata tih strateških roba, a njih država Crna Gora mora da zaštiti. U svakom sluèaju, za Crnu Goru je neprihvatljivo bilo kakvo dodatno ugrožavanje standardna stanovništva u ovako složenoj situaciji'.

Vjerujem da æemo se na sjutrašnjem sastanku razumjeti i da æe Akcioni plan, kao što je generalno usvojen, biti prihvaæen i u njegovim detaljima, zakljuèio je Ivaniševiæ.

XS
SM
MD
LG