Linkovi

Izrael Plaestinci - 2003-06-12


Izraelski helikopteri su danas ispalili rakete na jedan automobil u gradu Gazi, kojom prilikom je ubijeno sedam osoba, medju kojima i viši èlan Hamasa, Jaser Taha, kao i njegova žena i trogodišnja æerka, dok je ranjeno više od 40 osoba. To je peti takav napad za proteklih 48 sati. Hamas je preuzeo odgovornost za juèerašnji samoubilaèki napad na jedan autobus u Jerusalimu u kome je poginulo najmanje 16 osoba, a više od 100 povredjeno. Automobil u kome su se nalazili aktivisti Hamasa prolazio je kroz èetvrt Šeik Radvan u gradu Gazi kada su ga pogodile tri rakete. Oèevici su izjavili da je automobil zahvatio požar pošto ga je pogodila èetvrta raketa. U vreme napada, ulice su bile pune ožalošæenih koji su prisustvoali sahrani 11 osoba, koje su poginule u prethodna dva napada izraelskih helikoptera. Operacija je poèela pošto je izraelski ministar odbrane, Šaul Mofaz, naredio da šefovi svih snaga bezbednosti koriste sva raspoloživa sredstva u borbi protiv Hamasa. Prekjuèe je jedan izraelski helikopter ispalio rakete na jedan automobil u gradu Gazi u neuspelom pokušaju atentata na jednog od lidera Hamasa, Abdela Aziza Rantisija, pri èemu su poginula dva prolaznika.

U meðuvremenu, Amerièki državni sekretar, Kolin Pauel, razgovarao je telefonom sa liderima širom Bliskog istoka u nastojanju da ih privoli da, kako se izrazio, primene oštre mere prema Hamasu i drugim palestinskim organizacijama koje, kako je rekao, pokušavaju da unište šanse za progres u primeni “mape za mir” .

Pauel je rekao da bi bilo “katastrofalno” , ukoliko bi dobra prilika koju pruža ” mapa mira” bila izgubljena zbog terorizma. Otvarajuæi jednu ekonomsku konferenciju u Vašingtonu, Pauel je rekao da vodi niz telefonskih razgovora sa bliskoistoènim liderima, nastojeæi da ih pridobije da se izjasne protiv teroristièkih organizacija i da prestanu da ih finansiraju i dostavljaju im druga sredstva.

”Skoro celo jutro vodim telefonske razgovore sa bliskoistocnim liderima i ohrabrujem ih da preduzmu oštre mere prema Hamasu i palestinskom Islamskom Džihadu i drugim organizacijama, koje su odluène da se bore protiv mira i da onemoguæe Palestincima da steknu državu.”

Pauel je rekao da želi da svaki lider na Bliskom istoku zauzme stav o tom pitanju. Pauel bi trebalo da se vrati u taj region iduæe nedelje i mogao bi da sazove sastanak sponozora “mape za mir”, tokom jedne medjunarodne konferencije u Jordanu.

XS
SM
MD
LG