Linkovi

Izraelske trupe poèele da uklanjaju divlja naselja - 2003-06-09


Izraelske trupe su poèele da uklanjaju ilegalno podignuta jevrejska naselja na Zapadnoj obali, u skladu sa planom za mir na Bliskom istoku, koji podržavaju Sjedinjene Države. Dopisnik Glasa Amerike iz Jerusalima Ros Dan izveštava o pojedinostima. Izraelski vojnici su uklonili nekoliko praznih stambenih-prikolica iz jednog ilegalnog jevrejskog naselja, blizu grada Ramale na Zapadnoj obali. Izraelski ministar odbrane Šaul Mofaz je podneo jevrejskim naseljenicima listu petnaest ilegalnih naselja, ukljuèujuæi èetiri nastanjena, koje izraelska vojska namerava da ukloni u bliskoj buduænosti. Izraelski premijer Arijel Šaron je obeæao prošle sedimce na samitu sa palestinskim premijerom Mahmudom Abasom i amerièkim predsednikom Džordžom Bušom da æe takva naselja biti uklonjena. Šaronovo obeæanje je razgnevilo jevrejske naseljenike koji tvrde da Zapadna obala pripada Izraelu. Predstavnik Saveta jevrejskih naseljenika Adi Minc je ukazao da æe taj savet protestovati zbog vladine politike, ali samo mirnim putem.

“Mi verujemo da Jevreji imaju pravo da žive svugde u državi Izraelu. Ovo je naša zemlja. To je jevrejska zemlja. To je državna zemlja. Nikada nismo uzeli bilo èiju zemlju. I -protestovaæemo, ali neæemo prekršiti zakon.“

Izraelski ministar unutrašnjih poslova Avram Poraz je predoèio da Savet jevrejskih naseljenika nema zakonito obrazloženje za svoje gledište. Prema njegovim reèima, ta jevrejska naselja su bila podignuta bez odobrenja vlade i treba ih ukloniti, èak i ako sadašnji mirovni napori sa Palestincima ne uspeju.

“ Ta naselja treba ukloniti bez obzira na mirovni proces jer u državi od zakona ne bi trebalo da tolerišemo ljude koji grade nezakonito. Ova odluka je dobra za Izrael i dobra je za Zapadnu obalu i Pojas Gaze.“

U meðuvremenu, palestinski premijer Mhmud Abas je osudio nove napade palestinskih oružanih grupa na Izraelce. No, premijer Abas je iskljuèio upotrebu sile protiv tih grupa iz straha da bi se time palestinsko društvo moglo gurnuti u gradjanski rat.

XS
SM
MD
LG