Linkovi

Pentagon priznao da nije imao pouzdane informacije o iraèkom naoružanju - 2003-06-07


Vodeæi èlanovi amerièke vlade, ukljuèujuæi sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda, i dalje veruju da æe traganje amerièkih trupa u Iraku na kraju dovesti do konkretnih dokaza o hemijskom oružju režima Sadama Huseina. Takvo oružje do sada nije pronadjeno i funkcioneri Pentagona sada priznaju da nemaju pouzdane informacije da je Irak proizveo i uskladištio hemijsko oružje. No, predstavnik vojne obaveštajne službe je naveo da je Pentagonu bilo poznato da Irak ima sposobnost da proizvede takvo oružje, ali da nije bilo dokaza da ga proizvodi.

Na prvi pogled, u izveštaju se sugeriše veæa neizvesnost o naporima iraèkog režima da proizvede oružje masovnog uništenja nego u izjavama Ramsfelda i drugih vodeæih funkcionera pre izbijanja rata. Odbrambeni funkcioneri, medjutim, ukazuju da je izveštaj vojne obaveštajne službe samo jedan od mnogih izvora informacija o Iraku. Isti funkcioneri povlaèe razliku izmedju rada obaveštajnih eksperata i rada tvoraca politike zasnovane na tim izveštajima.

Vlada predsednika Buša je odbacila tvrdnje da je preinaèila obaveštajne podatke da bi opravdala rat. Sekretar za odbranu Ramsfeld se u èetvrtak sastao sa èlanovima Kongresa da bi odgovorio na pitanja o tvrdnji Bele kuæe pred rat o iraèkim programima proizvodnje zabranjenog oružja. Neki èlanovi Kongresa žele da se preispitaju obaveštajni podaci o tim iraèkim programima. Ramsfeld je predoèio da æe Pentagon saradjivati u svakoj istrazi u tom pogledu.

XS
SM
MD
LG