Linkovi

Amerièki saveznici u Aziji saglasni po pitanju Severne Koreje - 2003-05-30


Sjedinjene Države i njihovi glavni saveznici u Aziji neæe tolerisati severnokorejsko razvijanje nuklearnog oružja. Predsednik Džordž Buš i južnokorejski predsednik No Mu-hjun, saopštili su da su predani uklanjanju severnokorejskog programa nukleranog oružja miroljubivim sredstvima zasnovanim na meðunarodnoj saradnji. Japanski premijer Ðunièiro Koizumi je na sastanku sa predsednikom Bušom, u Teksasu 23. ovog meseca, rekao da Severna Koreja mora odmah i u potpunosti da prekine svoje programe razvoja nuklearnih oružja. Posle njihovog susreta, predsednik Buš je saopštio da on i premijer Koizumi “istovetno gledaju na taj problem”.

“Neæemo tolerisati nuklearna oružja u Severnoj Koreji. Neæemo prihvatiti bilo šta manje od potpune, dokazane i nepovratne eliminacije severnokorejskih programa naoružanja”.

Iako narod u Severnoj Koreji gladuje, komunistièka vlada nastavlja da troši na proizvodnju oružja za masovno uništavanje. To predstavlja oèigledno kršenje obaveza preuzetih Okvirnim sporazumom iz 1994. i Deklaracijom Severa i Juga o denuklearizaciji Korejskog poluostrva iz 1992. Veruje se da Severna Koreja veæ ima jedno ili dva nuklearna oruða i da bi ubrzo mogla da proizvede još nekoliko. Severna Koreja bi mogla da dostavi ta oruða drugim zemljama ili teroristièkim organizacijama.Džordž Buš je istakao da Sjedinjene Države i Japan “stoje rame uz rame u pogledu problema sa severnokorejskim nuklearnim oružjem”.

“Verujem da ovo možemo da rešimo mirno. Verujem da to može da reši diplomatija. Ali je isto toliko važno to što Japan i Sjedinjene Države neæe trpeti da budu ucenjivane severnokorejskim pretnjama i važno je da to zna severnokorejsko voðstvo”, rekao je Buš, dodavši da je takva poruka veæ upuæena. Sjedinjene Države, Japan i druge države u regionu, žele da vide Korejsko poluostrvo bez nuklearnih oružja.

XS
SM
MD
LG