Linkovi

Samit lidera Grupe osam - 2003-05-29


Trodnevni samit lidera zemalja Grupe osam, industrijski najrazvijenijih zemalja sveta - Francuske, SAD, Japana, Nemaèke, Britanije, Italije, Kanade i Rusije - poèinje u subotu u francuskom odmaralištu Evian, èuvenom po svojoj mineralnoj vodi. Medjutim, kao što je izvestio dopisnik Glasa Amerike iz Ženeve, Gordon Martin, samit je izazvao veliku uznemirenost u svajcarskim mestima u blizini Eviana. Predstojeæih dana mnogi od 400 hiljada gradjana Ženeve, koji budu mogli da napusti taj grad, uèiniæe to. Oni koji ostanu pripremaju se za nelagodnosti i prekid svog inaèe dobro organizovanog života. Gradjani gaje odbojnost prema moguæim neredima, jer ne mogu da prihate da æe njihova životna rutina biti uznemirena dogadajem preko granice, koji nema nikakve veze sa Švajcarskom.

Ženevske vlasti i javnost, posebno vlasnici prodavnica, izražavaju bojazan da bi na planiranim deomonstracijama u nedelju moglo da uèestvuje 50 hiljada demonstranata protiv samita Grupe 8 i da bi demonstracije mogle da se pretvore u sukobe. Luksuzne prodavnice i banke u centru grada veæ su obložile daskama vrata i prozore. Mada æe izgubiti prihode, neke prodavnice æe jednostavno biti zatvorene. Dostava pošte je suspendovana, automatski bankarski šalteri su prazni, a javni saobraæaj veoma ogranièen. Èak je obustavljen i rad na jednoj od glavnih novih tramvajskih linija, da bi se izbeglo da demonstranti razgrabe opremu, koja bi mogla da se koristi u neredima.

Bezbednosne mere na ženevskom aerodromu biæe maksimalno pooštrene, pošto æe veæina uèesnika samita doputovati u Ženevu, a zatim biti prebaèena helikopterima u Evian, 45 kilometara dalje. Zabranjeno je i jedrenje na ženevskom jezeru, pored koga se nalazi letovalište, dok æe francuski i švajcarski vojni avioni patrolirati zonom zabrane letenja nad jezerom i u okolini. Avioni bez pilota æe pružati dodatni nadzor.

Takozvana alternativna ili antikapitalistièka improvizovana sela su podignuta za smeštaj demonstranata, koji æe doæi iz Nemaèke i drugih susednih zemalja. Protestna logorska vatra æe goreti duž obale jezera, a veæina prekograniènih prelaznih punktova æe biti zatvorena.

Na suprotnoj strani jezera, prekoputa Eviana,leži švajcarsko mesto Lozana, u èijim luksuznim hotelima æe biti smešteni afrièki i lideri zemalja treæeg sveta, koji su pozvani na samit Grupe osam. Vlasti su u stanju pripravnosti za svaki pokušaj demonstranata da prekinu trajektnu službu koja æe biti korišæena za prebacivanje posetilaca iz Lozane u Evian. Grupe demonstranata i razne lokalne vlasti potpisale su sporazume u pokušaju da se garantuje da æe demonstracije ostati nenasilne, ali švajcarske vlasti ne žele da išta prepuste sluèaju.

XS
SM
MD
LG