Linkovi

Srbija i Crna Gora mogla bi veæ 2007. da postane èlanica Evropske unije - 2003-05-26


A visoki funkcioner DPS Miodrag Vukoviæ, kaže da je svejedno da li æe Crna Gora u EU uæi samostalno ili sa Srbijom:

'Trebamo uraditi sve da iskoristimo državnu zajednicu svojim korektnim odnosom i ispunjavanjem obaveza prema njoj kao servis i za naše nacionalne, graðanske i državne interese, a koji bi nam pomogli da kasnije ti procesi ubrzano idu ka crnogorskoj punoj integraciji u meðunarodnu porodicu naroda. Ja mislim da je perspektiva da Crna Gora uðe u EU samostalno ili sa Srbijom, u konaènom to je svejedno, jer pravi se svojevrsna evropska federacija, dakle država sa nadnacionalnim strukturama u kojima æe biti nekih pet funkcija. Ako uðemo kao državna zajednica SCG, apsorbovaæe Evropa tih pet funkcija i nestaæe državne zajednice'.

Potpredsjednik SNP Zoran Žižiæ izjavio je da je izgradnja funkcionalne zajednice uslov za punopravno èlanstvo u EU, a da crnogorska vlast, insistiranjem na nezavisnosti, dovodi u opasnost proces prikljuèenja Uniji:

'Ukoliko do samita u Solunu izvršimo obaveze harmonizacije unutrašnjeg tržišta, EU daje zeleno svjetlo za izradu studije o izvodljivosti našeg prikljuèenja, a potom bismo i potpisali ugovor o stabilizaciji i asocijaciji, što bi nas stvstalo u red zapadnobalkanskih zemalja koje treba da do 2007. uðu u UN. Nažalost, crnogorska vlast, zbog potrebe da se okiti suverenistièkim perjem, usporava tržišnu harmonizaciju, dovodeæi èitav projkat u opasnost'.

Za Evropu neæe biti prevelika šteta ako Crna Gora ostane posljednje izolovano ostrvo u regionu, ali stanovnicima tog ostrva bilo bi mnogo teže nego sada, zakljuèio je Žižiæ.

XS
SM
MD
LG