Linkovi

Reagovanja u CG na razgovore u Briselu - 2003-05-20


Iako postoje suštinske razlike izmeðu dva ekonomska sistema, uz koperativan odnos pregovaraèkih timova, imamo gotovo završen akcioni plan, rekao je crnogorski ministar finansija Miroslav Ivaniševiæ i naglasio ciljeve sa kojima je Crna Gora ušla o pregovore o procesu harmonizacije:

'Prvi cilj je pristupanje EU, drugi, zaštita interesa Crne Gore i pretpostavki za razvoj Crne Gore. Mislim da da su svi ti ciljevi postignuti, ali da se neopravdano zapostavlja još jedan dio harmonizacije koji se tièe funkcinisnja zajednièkog tržišta, a da u isto vrijeme imamo dva carinska zakona, dvije carinske uprave, dvije Centralne banke, dvije valute... te razlièitosti i dalje postoje, a pronašli smo mehanizme i modele u kojima one mogu da koegzistiraju'.

U Crnoj Gori danas se komentariše i odluka Lige socijaldemokrata Vojvodine da u parlamentu državne zajednice formira poslanièki klub koji æe se zalagati za samostalnu Srbiju. Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Dragan Kujoviæ tvrdi da takva inicijativa ima uporiše u Beogradskom sporazumu:

'Mislim da tome znatno doprinosi saznanje o neodrživosti ovako konstituisane unije dvije države. Tome doprinosi i svijest da, ako se Srbija i Crna Gora budu dosljedno pridržavale odreðenja Sporazuma i Povelje, bez mijenjanja karaktera unije, onda æe doæi do razlaza na jedan civilizovani naèin, što æe podržati i svijet'.

Potpredsjednik SNP Srða Božoviæ takoðe smatra da je rijeè o legitimnoj inicijativi: 'Radi se o njihovom autentiènom, legitimnom politièkom pravu koje SNP ne razumije, tim više što uèešæe u Skupštini državne zajednice podrazumijeva da se te politièke partije koje uèestvuju u toj Skupštini, trebaju baviti oèuvanjem, afirmacijom i snaženjem zajednièke države'.

XS
SM
MD
LG