Linkovi

UN traže da se inspektori vrate u Irak - 2003-05-19


Meðunarodna agencija za atomsku energiju traži da se inspektori vrate u Irak da bi rešavali, kako su naveli, moguæu radiološki udes. Novinarka Glasa Amerike, Melani Sali izveštava iz sedišta te agencije Ujedinjenih nacija, u Beèu:

Šef Atomske agencije za nuklearnu energiju, Mohamad El Baradej je uznemiren, kako se izrazio, zbog toga što se Sjedinjene Države ne odazivaju na njegove da se inspektori Ujedinjenih nacija vrate u Irak. Elbaradej je izjavio da izveštaji o pljaèki i uništavanju nuklearnih objekata u Iraku ukazuju na opasnost koja bi mogla izmaæi kontroli.

Agencija je zabrinuta izveštajima o radioaktivnom oboljenju ljudi koji žive blizu tih nuklearnih lokacija. Po reèima portparola agencije, Mark Gvozdecki -- ukoliko doðe do kraðe radioaktivnog materijala da bi moglo doæi do teške opasnosti. Materijal bi mogao biti upotrebljen za proizvodnju nuklearnog oružja, i takoðe bi mogao da bude opasan za sve koje doðu u dodir sa njim. Agencija, sa sedištem u Beèu, je primila izveštaje da su polomljene plombe na nuklearnoj lokaciji u Tuvajiti blizu Bagdada.

XS
SM
MD
LG