Linkovi

”Jadnici“ na Brodveju - 2003-05-18


I dok glumci pristižu, radnici testiraju ogromnu, mehanizovanu rotacionu ploèu, na kojoj glumci marširaju tokom predstave, kako bi bili sigurni da æe se gitanske tri tona teške barikade sa svake strane scene fluidno kretati ka centru i van njega. Ron Fedeli, vodeæi stolar u ovoj produkciji, proveo je više vremena sa predstavom Jadnici no bilo koji drugi èlan ekipe, jer se prikljuèio projektu neposredno nakon premijere na Brodveju 12 marta, 1987. godine. Neke od njegovih najživljih seæanja, kaže on, su seæanja na retke prilike kad nešto nije funkcionisalo, kao recimo, prilika kad jedna od dve barikade nije mogla da se pokrene sa scene. Predstava ”Jadnici“ je mjuzikl baziran na klasiènom romanu Viktora Igo-a o Žan Valžanu, èoveku koji je osudjen na 19 godina prinudnog rada zato što je ukrao veknu hleba da bi ishranio svoju porodicu. On beži iz zatvora, ali ga neumorno tokom godina goni mraèni stoik, Inspektor Žaver. Nakon 16 godišnjeg prikazivanja Jadnici su posle predstave ”Maèke“ drugi po dužini prikazivanja u istoriji Brodveja. Nik Vejman igra ulogu Tenardijea, veselog, pijanice krèmara. On se prikljuèio podeli pre šest godina tokom desete godišnjice prikazivanja. Nik Vejman kaže da je mislio da producent ove predstave Kameron Mekintoš može da spase predstavu i uèini je najdužom predstavom ikada igranom na Brodveju. Medjutim, on dodaje da je broj gledalaca na Brodveju drastièno opao nakon teroristièkih napada na Svetski trgovinski centar 11 septembra, 2001. godine.

Diana Karina igra ulogu Eponine, siromašne seljanèice, koja gubi život u jednoj od mnogih uliènih sukoba u predstavi. Ona istièe da je ekipa èula da æe šou prestati da se daje, ali je još uvek bila nespremna za kraj.

”Bilo je to šokantno. Ljudi su bili iznenadjeni da je to zapravo saopšteno, posmatrali su jedni druge u èudjenju i govorili: izgleda da je ovo kraj. Mislim da niko toga još nije svestan i neæe biti do zatvaranja šoa. Bio je to deo našeg života“.

Njen kolega glumac Nik Vajman kaže da je broj gledalaca koji su rastuženi ovom odlukom još daleko veæi.

”Veæ sam sreo mnoge tužne poklonike pozorišne umetnosti na vratima teatra koji su mi rekli: ”Ne možemo da verujemo da nikada više neæemo moæi da vidimo ”Jadnike“ na Brodveju. To je predstava koja je oèigledno duboko dotakla mnoge gledaoce“.

Stolar Ron Fedeli kaže da æe nakon veèerašnjeg zatvaranja mizanscen biti u delovima poslat u London i zatim u Nemaèku gde æe ova predstava biti prikazivana. Jer ”Jadnici“ se još uvek prikazuju u pozorištima širom sveta. Do sada su zabelezzene 53 razlièite produkcije u trideset osam zemalja na 21 jeziku.

XS
SM
MD
LG