Linkovi

Novi holivudski film ”Dole Ljubav“ - 2003-05-17


Rene Zelveger igra krupnooku, mladu Barbaru Novak, koja stiže u veliki grad Njujork 1962. godine u trenutku kad je objavljena njena nova knjiga.

Ona je autorka bestselera ”Dole ljubav“ koja daje instrukcije ženama kako da napreduju na radnom mestu odbacivanjem ljubavi i muškaraca, što su naše tipiène opsesije. U to vreme, pretpostavljam, ona bi bila smatrana feministkinjom i suviše naprednom za to doba. Ivan MekGregor glumi neženju Keèera Bloka, novinara koji stalno traga za dobrom prièom i dobrim provodom, plejboja, koji blago reèeno, iskorišchava žene:

”Da on uveliko iskorišæava žene. On ih koristi najbolje što ume, ali s obzirom da ja živim u današnje doba teško mi je to da igram jer svaki atom mog tela mi kaže ”ne možeš to da radiš“. Mi muškarci nismo više programirani na taj naèin. To je pak bila poenta ovog karaktera i on je u ovom sluèaju malo obuzdan. Nakon izvesnog vremena prilièno je zabavno to èiniti i daleko je veæa zabava biti takav na filmskom platnu no u privatnom životu“.

Film Dole ljubav je film inspirisan komedijama od pre 40 godina, ”Razgovor na jastuku“ , ”Ljubavi vrati se“ i ”Nemoj mi slati cveæe“ sa Rok Hadsonom i Doris Dej. Rene Zelveger kaže da to nije parodija veæ s ljubavlju odavanje pošte tom žanru.

”Da li sam volela filmove sa Rok Hadsonom i Doris Dej? Ko ih ne voli? Ne želite da se oni završe. Ti filmovi su zabavni, u njima ima puno energije, boja i humora, oni su pametni i sugestivni na naèin koji je bio tabu u to doba“.

Dejvid Hajd Piers igra onu vrstu uloge koju je igrao Toni Rendal u orginalnim filmovima ovog tipa: konstantno nervoznog urednika Keèera Bloka. Rene Zelveger kaže da je, videvši garderobu za ovaj film, odmah dobila oseæaj o pravom komiènom pristupu njenom karakteru:

”Par cipela, uske suknje i to je to. Iskreno da kažem inspiracija je potekla od kostima. Ta živahna vesela enrgija je izgledala jednostavno deo svega toga. To je nekako išlo uz takvu odeæu i ova devojka je zaista prigrlila feministièki manir”.

Reditelj ovog ostvarenja ”Dole ljubav“ je Pejton Rid i film je snimljen u živim bojama, gotovo u celosti u studiju, a ne na nekoj stvarnoj lokaciji.

XS
SM
MD
LG