Linkovi

Filmski festival ”Trajbeka“ - 2003-05-16


Nagradu filmskog festivala za najbolju naraciju dobio je kineski reditelj Li Jang za film "Blind Shaft" o dvojici rudara koji su èudnim okolnostima dovedeni na ivicu ubistva. Nagrada za najbolji dokumentarni film dodeljena je rediteljima Elizabet Èaj Vasarhelji i Hjugu Berkliju za "A normal life," film o grupi kosovskih Albanaca koji se vraæaju kuæi. Sve bitnije, od ukupno 10 nagrada, dobili su su strani režiseri i glumci. Direktor filmskog festivala Trajbeka, Piter Skarlet koji je, pre dolaska na tu poziciju, 19 godina vodio Medjutnarodni festival u San Francisku, kaže da festival treba da ima medjunarodni karakter i da je njegov rad u San Francisku dao peèat i ovom festivalu.

Od 150 prikazanih filmova na ovogodišnjem Trajbeka filmskom festivalu, oko 80 je inostranih, a zemlje porekla su razlièite: od Afrike i Australije, preko Francuske i Tajlanda. Iraèanin Saad Salman reditelj je dokumentarnog filma ”Baghdad On/Off“ koji kazuje prièu o njegovom tajnom povrtaku u Irak, posle 30 godine u izgnanstvu, gde u Bagdadu pronalazi svoju majku na samrti. Salman kaže da je po povratku ponovo spoznao sve užase koji su se dogodili pod vlašæu Sadama Huseina u Iraku. Medjutim, po njegovim reèima, on nije mogao da prikaže film u svojoj sadašnjoj domovini - Francuskoj.

Francuski distributeri nisu želeli da prikažu film, i to zbog anti-ratnog raspoloženja u Francuskoj, kaže Salman.

Film ”Knjižara“ Kanadjanke tuniskog porekla Nafel Saheb Etaba po prvi put je prikazan na berlinskom filmskom festivalu, gde ga je video i direktor festivala Trajbeka, Piter Skarlet.

“Kada mi se film dopadne, ne mogu da sakrijem emocije. O nekim filmovima mora malo više da se razmišlja, da se stave u odgovarajuæi kontekst. Medjutim, film ”Knjižara“ je jedan od onih koji volite od prvog trenutka, a to je sluèaj sa mnogim filmovima u Trajbeki”.

Na festivalu Trajbeka koji je održan od 3. do 11. maja u donjem Menhetnu, odvijali su se i panel diskusije filmadžija, održan je vikend porodiènih filmova, organizovane su projekcije na otvorenom, poput bioskopa iz 50-tih godina. Uprkos velikom uspehu koji uživa kod publike i medija,Trajbeka festival ima i kritièare koji kažu da na njemu uèestvuje prevelik broj filmova i da mu, za razliku od prestižnog Njujorškog filmskog festivala, nedostaje jasan identitet.

XS
SM
MD
LG