Linkovi

Senat usvojio svoj predlog zakona o smanjenju poreza - 2003-05-16


Smanjenje poreza radi stimulisanja stagnantne amerièke ekonomije je prvi prioritet predsednika Buša. No, svota odobrena u Senatu -- trista pedeset milijardi dolara tokom desetogodišnjeg razdoblja -- mnogo je manja od one koju je zatražio predsednik Buš. Predstavnièki dom je odobrio prošle sedmice poresko smanjenje od petsto pedeset milijardi dolara. Republikanci, medju njima i predsednik Finansijskog odbora senator Èarls Grasli, veruju da æe planirano smanjenje poreza podstaæi ekonomiju.

”Naše uverenje je da æe -- ukoliko sto deset miliona poreskih obveznika ima para u svom džepu -- to biti dobro za ekonomiju, da æe reagovati na dinamiku našeg slobodnog tržišta.“

Demokrate,medjutim, tvrde da æe smanjenje poreza prouzrokovati nagli porast federalnog budžetskog deficita i koristiti jedino bogatima. Prema reèima demokratskog senatora Dika Darbina :

“Senator Grasli i drugi republikanci vide Bušov plan o smanjenju poreza kao naèin da se pomogne eliti. Mi, na demokratskoj strani, verujemo da je mnogo važnije da postupino pravedno i ravnomerno, naroèito kada su u pitanju radnièke porodice širom zemlje koje se bore za opstanak.“

Predsednik Buš je prvobitno zatražio u svojoj poruci o stanju unije u januaru da se porez smanji za sedamsto dvadeset šest milijardi dolara. No, protivljenje demokrata i nekih umerenih republikanaca prinudilo je Kongres da smanjenjem poreza državnu kasu ne ”zakinu“ za ogromnu sumu koju je tražio predsednik Buš.

XS
SM
MD
LG