Linkovi

Verske slobode u svetu - 2003-05-14


Amerièka komisija za Medjunarodne verske slobode, koja daje politièke preporuke Kongresu i Beloj kuæi izdvojila je veliki broj zemalja za specijalnu kritiku u svom nedavno objavljenom godišnjem izveštaju. Kao što beleži dopisnica Glasa Amerike Stefani Ho, ta komisija je takodje po prvi put usredsredila svoje kritike i na Saudijsku Arabiju:

Desetoèlana komisija je osnovana u skladu sa amerièkim Zakonom o medjunarodnim verskim slobodama, koji je donet 1998. godine i kojim se naglašava važnost slobode veroispovesti u amerièkoj spoljnoj politici. U godissnjem izveštaju te komisje se ukazuje na gušenje slobode veroispovesti u zemljama poput Avganistana, Belorusije, Kine, Laosa, Severne Koreje, Rusije, Saudijske Arabije, Sudana i Vijetnama. Èlan komisije, Lejla Sadat, profesor prava na univerzitetu Vašington, u Sent Luisu, kaže da veruje da tekuæi problemi u Avganistanu mogu da posluže kao upozorenje za ono što bi moglo da se dogodi u Iraku.

”Iako se pažnja usmerava na Irak, Sjedinjene Države moraju da vode raèuna da posao u Avganistanu tek poèinje. Postoje potencijalne osnove da se u Avganistanu oformi režim koji bi mogao postati gotovo isto toliko represivan kao što je bio Taliban, posebno kada su u pitanju verske slobode.“

Na pitanje o moguænosti da Irak dobije demokratski izabranu islamsku vladu, èlan komisije Rièard Lend, iz Južnjaèke baptisticcke konvencije, kaže da je glavni problem to što pripadnici veæinske vere ne bi trebalo da proganjaju manjine.

”Ukoliko zemlja želi da da prednost - ukoliko gradjani te zemlje odluèe da žele da daju prednost nekoj posebnoj veroispovesti, oni imaju pravo da to uèine. Medjutim, oni nemaju pravo da kažu mi æemo vas kazniti, sprovoditi diskriminiaciju, sudski vas goniti ili vas poubijati ukoliko promenite tu veroispovest ili izaberete neku drugu veru i želite da to pokažete.“

Komesar Nina Šej, iz organizacije za zaštitu ljudska prava Fridom Haus, kaže da su u ovim izveštajima iznete, kako se izrazila, ”kreativne“, ”ostvarljive“ preporuke za saudijsku vladu. Ona kaže da je cilj založiti se za veæe verske slobode u Saudijskoj Arabiji bez destabilizacije te zemlje.

XS
SM
MD
LG