Linkovi

13. maj, 1914.  - Rodjen bokser Džo Luis - 2003-05-13


13. maja 1914. godine rodjen je Džo Luis jedan od najpoznatijih profesionalnih boksera svih vremena, blizu Lafajeta u državi Alabami. Njegovo pravo ime je bilo Džozef Luis Berou , a odrastao je u Detroitu u državi Mièigen. Luis je dobio svoj prvi meè nokautom protivnika 1934. godine, a tri godine kasnije, pobedio je na svetskom šampionatu u teškoj kategoriji, nokautiravši amerikanca Džejmsa Bradoka .

Džo Luis je u karijeri pobedio u 68 meèeva, a bio je poražen samo tri puta. Njegov najslavniji protivnik bio je nemaèki bokser Maks Šmeling , bivši svetski šampion, inaèe prvi profesionalni bokser koji je 1936. godine porazio Luisa. Nacistièki režim u Nemaèkoj prikazao je Šmelingovu pobedu nad crncem Luisom kao trijumf nemaèke rasne superiornosti. Prilikom revanša, 1938. godine, Luis je osvojio titulu šampiona sveta, porazivši Šmelinga u prvoj rundi.

Džo Luis se povukao iz aktivnog boksa 1949. godine, do tada uspešno odbranivši titulu šampiona 25 puta. Njegov povratak u ring 1950., završio se godinu dana kasnije kada ga je nokautirao Roki Maræano .

Džo Luis je umro 1981. godine, a ring, odnosno arena u Detroitu nosi njegovo ime.

XS
SM
MD
LG