Linkovi

Amerièki program za mlade lidere iz Srbije - 2003-05-09


Treæu godinu za redom amerièka vlada u saradnji sa organizacijom ”Akademska godina u Sjedinjenim Drzavama” - skraæeno AYUSA (AJUSA) - organizuje jednomeseèni seminar za uèenike srednjih škola iz Srbije, pod nazivom ”Program za mlade lidere“. Grupa od 36 uèenika i nastavnika engleskog jezika, iz Zrenjanina, Kikinde, Valjeva,Sremske Mitrovice, Zajeèara, Novog Pazara, Pirota, Preševa, i Užica i boravila je ove godine tri nedelje u saveznim drzavama Vašington, Florida i Teksas. Poslednju, èetvrtu nedelju, uèesnici ovogodišnjeg programa proveli su ovde, u Vašingtonu, gde je sa njima razgovarala naša koleginica Snežana Kostadinoviæ:

Cilj ”Programa za mlade lidere” jeste da kod uèesnika razvije saznanja o osnovama gradjanskog društva i vladavini zakona. Na seminarima mladi lideri se poduèavaju kako da se ukljuèe u društveno korisne aktivnosti, odnosno volonterski rad, da razviju svest i poverenje u sopstvene moguænosti, sa ciljem osposobljavanja za odgovorno delovanje. Oèekuje se da æe unapreðenjem liènih sposobnosti oni pozitivno uticati na svoje vršnjake i svoje okruženje. Uèenicima i profesorima je bio obezbedjen privatan smeštaj u amerièkim porodicama. Petar Mitroviæ, srednjoškolac iz Kikinde, proveo je najveæi deo vremena u državi Vašington:

”Bavili smo se volonterskim radom, šetali po Hors Hil planini, gradili kuæe... Radni dan se uglavnom sastojao u društveno korisnom radu i pohaðanju amerièke srednje škole.“ Zulejhu Zatriæ -- iz Novog Pazara -- oduševila je otvorenost njenih vršnjaka u Americi:

”Èini mi se da su mnogo otvoreniji od nas. U svemu su liberalni, nemaju nikakve cenzure. Posle tri nedelje kao da sam ih znala tri godine“.

Zajeèarka, Tanja Radenkov, i --, kaže da po povratku iz Sjedinjenih Država uèenici iz Srbije planiraju da u svojoj sredini primene steèena iskustva:

“Išli smo na “Ki klab“ konvencije. To je organizacija koja se bavi društveno korisnim radom i planiramo da kada se vratimo u Srbiju i sami osnujemo ”Ki klab“. U tome æe nam pomoæi ljudi sa Floride. Oni organizuju volontersko èišæenje ulica, crkvi, kako bi svoju okolinu uèinili boljom i lepšom. Svi zajedno svojim radom doprinose boljoj sredini.“

Mladi iz Srbije su veoma zainteresovani za volonterski rad, ali Jasmina Duštanac, iz -Novog Pazara volonterski rad prima sa dozom skepticizma:

”Puno toga smo videli i nauèili o dobrotvornom radu, ali mislim da nema teorije da neko kod nas doðe i dobrovoljno radi.“

Medjutim, i pored teškoæa koje im predstoje Radmila Stojanoviæ i Vera Ðurðeviæ kažu da veæ imaju ideju kako poèeti:

”Imamo veæ dosta zanimljivih projekata u glavi, s obzirom da smo imali ovde lepo iskustvo tako da mislim da neæe biti teško i da æemo moæi bar delimièno da prenesemo ono što smo u Americi nauèili i videli. Ima mnogo ideja, mnogo toga smo poneli sa sobom - ja lièno iz Vašingtona - i to nikada neæu zaboraviti.“

Profesorka enleskog jezika u medicinskoj školi u Zrenjaniu, -- Maja Jerkoviæ smatra da æe program zaživeti:

”Ako to zaživi na nivou škole - što ja ne sumnjam - mislim da æe kasnije moæi da zaživi i na nivou grada.“

Amra Jejna, profesorka engleskog iz Novog Pazara, planira da sa programom upozna kolege i direktore drugih srednjih škola, i da organizuje seminare i predavanja za manje grupe uèenika: Poslednju, èetvrtu nedelju boravka u Sjedinjenim Državama, uèesnici seminara su proveli u Vašingtonu gde su posetili Stejt department i Kongres i razgovarali sa kongresmenima iz država u kojima su proveli tri nedelje. Pored obilaska znamenitosti glavnog grada srednjoškolci iz Srbije, buduæi mladi lideri, pohadjali su specijalne seminare o veštini pregovaranja, rešavanju konflikta i o liderskoj ulozi.

Seminar su organizovale AYUSA International i “Close Up Foundation” - organizacije specijalizovane za posebne obrazovne programe namenjene srednjoškolcima. Organizator programa Klaudija Gaj i regionalni direktor AYUSE, Meri Dim, kažu da æe ostati u kontaktu sa uèesnicima programa i pratiti njihov rad. U kontaktu sa njima æemo ostati i mi, iz Glas Amerike, kako bismo za nekoliko meseci od uèesnika programa saznali da li i kako primenjuju iskustva steèena u Americi.

XS
SM
MD
LG